Болгарія починає підготовку до карбування євромонет

Болгарія прагне вступити в єврозону з 1 січня 2024 року.

Болгарія починає підготовку до карбування євромонет

Болгарський президент Румен Радев оголосив, що Болгарія розпочинає підготовку до карбування монет євро, що вважається символічним кроком, оскільки країна, яка ще не є членом єврозони, демонструє готовність прийняти євро.

Про це повідомляє Euractiv.

У меморандумі, підписаному у вівторок, Болгарія, країни єврозони і Європейська комісія погодилися, що Болгарія може почати підготовку до карбування монет, без гарантій, що Болгарія вступить в єврозону.

"Підписання меморандуму є визнанням зусиль кількох урядів, в тому числі зусиль тимчасового уряду, спрямованих на боротьбу з величезною інфляцією. Також визнаються зусилля, спрямовані на макроекономічну стабільність", - сказав Радев.

Технічно меморандум дозволяє карбувати певну кількість пробних монет з болгарською символікою, повідомили в міністерстві фінансів.

За словами голови Національного банку Болгарії Дімітара Радева, оголошення про підготовку до карбування монет підвищило шанси Болгарії бути прийнятою в єврозону на 30-40%.

Болгарія прагне вступити в єврозону з 1 січня 2024 року. Навесні 2023 року країна попросить Європейський центральний банк і Єврокомісію підготувати конвергентний звіт, щоб оцінити, чи відповідає Болгарія умовам.

Наприкінці жовтня парламент прийняв рішення про те, що уряд і центробанк повинні прискорити зусилля по введенню євро в Болгарії з 1 січня 2024 року.