Греція першою в ЄС запровадила шестиденний робочий тиждень

За шостий день працівникам доплачуватимуть.

Греція першою в ЄС запровадила шестиденний робочий тиждень

Шестиденний робочий тиждень почав діяти в Греції з 1 липня, передає OT. Держава стала першою в ЄС з таким робочим тижнем, писало раніше видання Olympia.

Це сталося на тлі впровадження цифрової трудової карти в промисловості та інформаційної системи ERGANI II для обліку робочого часу — і є одним із заходів, які будуть вжиті новим міністром праці Греції Нікі Керамеос.

Положення про це було прийнято восени Адонісом Георгіадісом, який обіймав тоді посаду голови грецького Мінпраці, а міра викликала багато критики та негативної реакції, пише OT.

Йдеться про право, яке тепер матиме роботодавець, в односторонньому порядку вводити шестиденний робочий тиждень. Закон не торкнеться низки компаній, наприклад у сфері туризму та продажу продуктів харчування.

Закон стосується безперервно діючих підприємств, які застосовують п'ятиденну систему роботи. Він повинен допомогти компаніям із щоденним функціонуванням, які не можуть знайти нових кваліфікованих співробітників, а отже, не можуть належним чином організувати зміни.

За шостий день працівникам доплачуватимуть у розмірі 40% денної заробітної плати та 115%, якщо це святковий день, при цьому вони матимуть право на додатковий вихідний протягом наступного тижня. Трудовий день працівників протягом додаткового дня не може перевищувати восьми годин, при цьому понаднормова робота не допускається.