Наскільки рівень життя у "нових" країнах ЄС відрізняється від рівня життя у "старих"

Чехія за двадцять років випередила такі країни, як Греція, Португалія та Іспанія, і наблизилася до Італії.

Наскільки рівень життя у "нових" країнах ЄС відрізняється від рівня життя у "старих"

З моменту вступу до Європейського союзу у травні 2004 року рівень життя чехів значно наблизився до західноєвропейського. Однак, порівняно з країнами, які вступили до ЄС того ж року, поляки та жителі країн Балтії, наприклад, за останні 20 років зростали швидше, пишуть чеські ЗМІ.

Коли середній чех вступив до ЄС, його добробут становив 81% добробуту середнього європейця; торік, за даними Євростату, цей показник був уже 91%. Найчастіше в такому випадку використовують показник економічної конвергенції — зближення економічних рівнів країн — валовий внутрішній продукт (ВВП) душу населення за паритетом купівельної спроможності. Цей показник вимірює багатство середнього жителя, скориговане на різницю в цінах між країнами. Тому він повинен приблизно відображати, наскільки багатий середньостатистичний чех, поляк чи словак, купуючи у своїй країні.

За останні три роки Чеська Республіка трохи відхилилася від середньоєвропейського показника – з 93 до 91%. Проте за двадцять років вона випередила такі країни, як Греція, Португалія та Іспанія, і наблизилися до Італії. З іншого боку, більшість країн, які вступили до ЄС у 2004 році, змогли зростати швидше. Польща зросла з 52% від середньоєвропейського рівня до 80%, Литва — з 50% до 87%.

Втім, наздоганяти багатші країни доведеться ще довго — німці минулого року становили 115% середньоєвропейського рівня, а австрійці — 123%.

Італія, Кіпр та Мальта – найближчі цілі Чехії, які економісти розглядають як реалістичні. Їх чехи можуть наздогнати до кінця цього десятиліття. Далі слідує Франція, що буде складніше, але не неможливо. А ось чи вдасться таким країнам як Чехія наздогнати Німеччину – велике питання.