Німеччина. Як працювати та отримувати грошову допомогу

Формат Minijob дозволяє одночасно отримувати допомогу, влаштуватися на роботу на короткий термін і навіть не сплачувати страхові внески.

Німеччина.  Як працювати та отримувати грошову допомогу

MiniJob - це слово зустрічається досить часто, коли йдеться про пропозиції роботи українцям, які цього року приїхали до Німеччини. Багато хто з них часто чують цей термін, проте не до кінця розуміють, вигідна ця пропозиція чи ні.

Minijob – це так звана мінімальна зайнятість. Або короткочасне працевлаштування. Формат Minijob дозволяє одночасно отримувати допомогу, влаштуватися на роботу на короткий термін і навіть не сплачувати страхові внески.

У першому випадку зарплата за місяць має бути не більш як 450 євро. Іншими словами, річна зарплата не повинна перевищувати 5400 євро. Навіть якщо за місяць виходить більше 450, але загалом враховуються відпустки, премії тощо, суми у 5400 може й не накопичитися. Тоді це називається Minijob.

У разі зайнятості на короткий термін можна підписувати договір на роботу строком до 3 місяців. Або не менше 70 робочих днів. Загальний заробіток при цьому не обмежений, а саме в короткому терміні. Обмежень по годинах роботи також немає.

Які податки потрібно сплачувати з Minijob?

Загалом цей формат дає такі ж соцгарантії, що і звичайна робота. Але при цьому дозволяється не сплачувати податки (2% від зарплати сплачує сам роботодавець) та не відраховувати кошти на соціальну страховку.

Таким чином, це цілком вигідний варіант для багатьох жителів Німеччини, зокрема й для українських біженців.

Соціал: що зміниться?

Біженці з України, які вже одержують соціал, зберігають право на роботу. Проте розмір допомоги перерахують із урахуванням нового доходу. До розрахунків не включатимуть лише чверть щомісячної зарплати, а також ставку на оплату праці. Вона складає 5,20 євро.

Тобто якщо зарплата становить 450 євро на місяць, допомога поменшає на 322,3 євро (450 – 5,2 – 450 х 0,25).

Чи можна отримати одразу і Minijob, і допомогу?

Можна. Тільки допомога стане меншою. Потрібно обов'язково повідомити Джобцентр про роботу у форматі Minijob, щоб у майбутньому не було штрафів. Нова сума для допомоги розраховується так: 100 євро + 20% від зарплати мінус 100 євро. Тобто, якщо зарплата — 450 євро, допомога буде 170 (100 + (450 – 100) х 0,2).

Чи потрібно платити страховку?

Якщо працевлаштований в Minijob, тоді страховку платити не потрібно. Свою частку віддає лише роботодавець. Однак у ФРН за законом медстрахування обов'язково має бути у кожного. Тому слід шукати інші способи страхування. Якщо питання стосується українського біженця, краще уточнити це у співробітників Джобцентру.