У Чехії знизився рівень життя, але чехи живуть краще за іспанців

Чехія випереджає Іспанію та Португалію.

У Чехії знизився рівень життя, але чехи живуть краще за іспанців

Рівень життя в Чехії знизився щодо середнього показника по Європі минулого року. Валовий внутрішній продукт на душу населення за паритетом купівельної спроможності знизився на два відсоткові пункти, до 91% від середнього показника щодо Європейського союзу, пише novinky.cz.

З іншого боку, Чехія випереджає Іспанію (84%) та Португалію (74%). Про це свідчать дані, опубліковані 28 листопада у статистичному щорічнику за 2022 рік Чеським статистичним управлінням (ČSÚ).

У Болгарії найнижчий ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності, де він досягає 55% від середнього показника ЄС. І навпаки, найвищий рівень життя в Люксембурзі, де він дорівнює 277%. Серед держав, які вступили до ЄС після 2000 року, Чехія посідає друге місце за рівнем розвитку після Мальти.

Минулого року чеська економіка зросла на 3,3%, частково відновившись після пандемічного спаду 2020 року, коли економіка впала на 5,8% через карантин.

ЄС загалом показав ще швидше зростання: ВВП зріс на 5,3%. Найшвидше зростання показала Ірландія, де ВВП збільшився на 13,5%. На протилежному полюсі статистики опинилася Німеччина, економіка якої зміцнилася, але лише на 2,9%.

Всередині Євросоюзу Чехія продовжує лідирувати за рівнем зайнятості населення: безробіття залишається найнижчим на шостий рік поспіль. Країна зберегла лідерство, хоча минулого року безробіття зросло на 0,2 процентних пункти, до 2,8%.

У Польщі був другий найнижчий безробіття — 3,4%. В Іспанії, навпаки, він досяг 14,8%. У середньому по Європі рівень безробіття 2021 року становив 7%.