У Німеччині з 1 жовтня доведеться платити збір за користування електроенергією

Ціна збору становитиме від 1,5 до 5 центрів за кіловат-годину й залежатиме від загального споживання електроенергії домогосподарством.

У Німеччині з 1 жовтня доведеться платити збір за користування електроенергією

Федеральний уряд Німеччини з 1 жовтня вирішив ввести збір з домогосподарств за користування електроенергією на тлі ризику банкрутства компанії Uniper, важливого постачальника електроенергії в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

За словами міністра економіки, віце-канцлера Роберта Хабека, ціна збору становитиме від 1,5 до 5 центрів за кіловат-годину й залежатиме від загального споживання електроенергії домогосподарством.

Точну суму збору федеральний уряд планує встановити в середині або наприкінці серпня. Хабек пояснив, що через проблеми з забезпеченням газу, завдяки якому виробляється електроенергія, важко оцінити її вартість зараз.

Минулого тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про зростання ціни на газ на два центи за кіловат-годину, що означає зростання комірного на 200-300 євро для домогосподарства з чотирьох людей.

На тлі газового шантажу з боку Росії, яка є головним постачальником газу для Німеччини, німецькі компанії, як-от Uniper, змушені закуповувати російський газ за вищою ціною і в нижчих обсягах.

Це призвело до загрози банкрутства компанії, яке вдалося попередити шляхом мільярдних субсидій і часткової націоналізації Uniper. Водночас у довгостроковій перспективі це не може запобігти здорожчанню вартості електроенергії.