У Празі та Брно перестала дорожчати оренда квартир

В Остраві оренда квартир подешевшала.

У Празі та Брно перестала дорожчати оренда квартир

Зростання орендної плати у Празі та Брно у листопаді та грудні сповільнилося. Протягом року орендна плата у Ліберецькому краї, Карлових Варах та Оломоуцькому краї зросла мінімально. В Остраві оренда квартир подешевшала.

Це зазначає novinky.cz на основі аналізу на основі даних порталів Bezrealitky.cz та Sreality.cz.

У Празі орендна плата за 65-метрову квартиру у хорошому стані у розширеному центрі міста становить від 21 000 до 22 000 крон на місяць без урахування комунальних платежів та оплати енергії. У містах Середньочеського краю оренда квартири коштує в середньому 15 000 крон, у Брно – понад 18 000 крон, в Остраві – 12 000 крон.

Інші сервери нерухомості також повідомляють про стагнацію орендної плати до кінця року, а в деяких випадках навіть про її зниження.

За словами агентів з нерухомості, що працюють у Моравії, орендна плата досягла стелі переважно через рахунки за електроенергію. Однак у Празі ціни на оренду можуть наздогнати інфляцію наступного року через високий попит.

Аналітики Bezrealitky.cz приблизно підрахували, що проживання за годину їзди від центру Праги або Брно означає орендну плату нижче приблизно на 4 500 крон на місяць. Але ця економія зменшується за рахунок вартості транспорту, особливо якщо добиратися машиною. Щоденний проїзд 50 кілометрів, по 25 кілометрів у кожну сторону, коштуватиме приблизно 3 000 крон на місяць.

Тому задля економії варто розглядати місця, куди ходять приміські поїзди та автобуси. Однак орендна плата там зазвичай аналогічна орендній платі у розширеному центрі міста.

Багато залежить від розташування, а також від обладнання та стану квартири. Кімната в Празі може коштувати дорожче, ніж окрема квартира невеликого розміру, при цьому різниця у відстані до центру становить лише кілька станцій метро.