З початку війни в Україні Чехія вдвічі збільшила випуск зброї

2022 р. став рекордним й з експорту старої радянської техніки.

З початку війни в Україні Чехія вдвічі збільшила випуск зброї

Початок повномасштабної в Україні суттєво вплинув на обсяги виробництва чеської зброї, повідомляє видання Novinky.cz. Виробництво та експорт озброєнь із Чехії цього року порівняно з 2021 р. збільшилися вдвічі.

"Ми очікували оборот у розмірі близько 3,5 млрд крон, але у зв'язку з попитом у всьому світі, не тільки з боку України, показник зросте до 14 млрд крон", - повідомив директор компанії "Excalibur Army" Ріхард Кубена. Фірма займається ремонтом та постачанням в Україну танків T-72, БМП та ракетних пускових установок.

Оборот компанії STV перевищить 6 млрд крон, повідомив директор з економіки фірми Павло Беран, який уточнив, що зростання забезпечили поставки в Україну. Компанія постачає вибухові речовини, снаряди та броньовану техніку, а також здійснює постачання Чеський армії та експорт у треті країни.

Президент Асоціації оборонної промисловості (AOBP) Іржі Гінек прогнозує, що обсяги виробництва та експорту чеського озброєння збільшилися з 15 млрд крон у 2021 р. до 30 млрд крон у 2022 р. «Україна ніколи не була для нас ключовим ринком, але за цей рік експорт туди становив майже половину всього чеського експорту», – повідомив Гінек.

2022 р. став рекордним й з експорту старої радянської техніки. «Таке зростання вже не повториться, оскільки ми багато використовували запаси, а вони вже почали закінчуватись. На початковому етапі в Україну йшлося й те, що призначалося іншим країнам. Незабаром настане фаза, коли фірмам доведеться все робити, що не так просто, оскільки гальмуються постачання матеріалів і немає достатньої кількості людей», – зазначає Іржі Гінек.