За скільки років окупиться квартира у Чехії, якщо здавати її в оренду

Найдовше окупаються квартири у Празі.

За скільки років окупиться квартира у Чехії, якщо здавати її в оренду

Середня 65-метрова квартира в Чехії окупиться за 24,8 року, якщо виходити з поточної орендної плати у другому кварталі, що на п'ять місяців швидше, ніж у минулому році. У період до пандемії коронавірусу цей термін становив 19,5 року, а навесні 2022 року, після того, як ціни на нерухомість різко злетіли, — 30 років. Це випливає із аналізу, проведеного порталом нерухомості Bezrealitky.cz.

Аналіз був заснований на спрощеній моделі, що порівнює поточні ціни на оренду та ціни на квартири. При розрахунку не враховувалися додаткові витрати на експлуатацію квартири, а також припущення про збільшення орендної плати або зростання цін на нерухомість.

Загальнонаціональне значення є ілюстративним, у регіонах спостерігаються суттєві відмінності. Згідно зі спрощеною моделлю, у північних регіонах країни, як і раніше, спостерігається найшвидше повернення інвестицій. У регіоні Усті-над-Лабем квартира окупається за 16,5 року, у Карловарському регіоні – за 19,4 року, а у Моравсько-Сілезькому регіоні – за 20 років.

З іншого боку, найдовше окупаються квартири у Празі, де гроші повернуться до інвестора через 29,1 року. Це значення не змінюється рік у рік. За Прагою слідує Південноморавський край, де квартира окупається за 26,8 року. Згідно з аналізом, прибутковість інвестицій у Брно зросла найбільше за рік — майже на десяту частину. Градець-Кралове та міста на його околицях посідають третє місце. Згідно зі спрощеною моделлю, квартири в цьому регіоні окупаються за 24,9 року.

Згідно з останніми даними компанії Deloitte, у першому кварталі цього року середня орендна плата в Чеській Республіці складала 295 крон за квадратний метр. Щомісячна оренда квартири площею 60 кв. метрів коштуватиме 17 700 крон без урахування комунальних платежів. Середня ціна продажу квартири у Чехії у четвертому кварталі минулого року становила 95 000 крон за квадратний метр.