Зарплати в Україні та Польщі — різниця вже в рази

Завдяки високій зарплаті поляки мають більш високу купівельну спроможність, ніж українці.

Зарплати в Україні та Польщі — різниця вже в рази

В Україні та Польщі рівень заробітної плати суттєво відрізняється. Згідно з проведеним аналізом, середня зарплата в сусідній країні перевищує українську в кілька разів.

Зокрема, минулого року у Польщі мінімальна зарплата становила 4,24 тис. злотих брутто (близько 980 євро), тоді як українці отримували мінімалку на рівні 8 тис. гривень (близько 176 євро).

Влітку у Польщі вдруге підвищили мінімальну заробітну плату. З 1 липня 2024 року мінімальну зарплату підвищили до 4,3 тис. злотих брутто на місяць.

Водночас у середньому поляки заробляють ще більше. Так, середній прибуток у Польщі становить близько 8,4 тис. злотих брутто (у перерахунку це близько 1,95 тис. євро). У той час, як середньостатистичний українець має середню заробітну плату на рівні всього 16 тис. гривень (тобто менше 400 євро).

У Польщі ціни на низку товарів та послуг вищі, ніж в Україні. Однак завдяки вищій зарплаті поляки мають більш високу купівельну спроможність, ніж українці. Так, оренда житла, продукти та комунальні послуги хоч і коштують дорожче, проте це покривається вищими прибутками.