Медична допомога в Німеччині для українців: як отримати страховку та знайти лікаря

У Німеччині більшість наших співгромадян, які виїхали через російську агресію, мають право на послуги системи обов'язкового медичного страхування.

Медична допомога в Німеччині для українців: як отримати страховку та знайти лікаря

У Німеччині більшість наших співгромадян, які виїхали через російську агресію, мають право на послуги системи обов'язкового медичного страхування.

Як пише Stadt Leipzig, у Німеччині існують приватне медичне страхування та обов'язкове медичне страхування. 

Більшість населення застрахована у системі обов'язкового медичного страхування. Усі працевлаштовані, охоплені ціею системою,  сплачують частину своєї заробітної плати як страховий внесок. З цих внесків сплачуються послуги для всіх застрахованих, включаючи дітей.

Українці можуть звертатися за медичною допомогою наступними способами:

1. Якщо ви працездатні, але не маєте роботи, ви можете подати в Центрі зайнятості заяву на отримання Допомоги з безробіття 2 (ALG II). Після призначення вам такої допомоги ви станете учасником системи обов'язкового медичного страхування. У більшості випадків також і ваші діти будуть охоплені  системою обов'язкового медичного страхування.

Якщо ви подали заяву на отримання Допомоги з безробіття 2, ви повинні повідомити Центр зайнятості, в якій лікарняній касі ви хочете бути застраховані. Ви можете вільно вибрати собі лікарняну касу. Центр зайнятості подасть заяву за вас.

Якщо ви не повідомите Центр зайнятості, в якій лікарняній касі ви хочете бути застраховані, Центр зайнятості прийме це рішення за вас. Тоді обробка заяви займе трохи більше часу.

Поки ви отримуєте допомогу з безробіття II, Центр зайнятості сплачує ваш страховий внесок  до лікарняної каси.

2. Якщо ви непрацездатні (наприклад, після 65 років), ви можете подати до Управління соціального забезпечення заяву на отримання соціальної допомоги. Після її призначення вам ви отримуватимете послуги як в рамках системи обов'язкового медичного страхування. Ви можете повідомити в Управління соціального забезпечення через яку лікарняну касу ви хочете отримувати послуги. Управління соціального захисту подасть заяву за вас.

3. Студенти вишів можуть подати заяву на безпроцентний кредит на навчання (закон BAFöG). Цей кредит також включає страховий внесок на медичне страхування. Ви маєте самі знайти собі лікарняну касу.

4. Самозайняті, які не потребують фінансової підтримки, можуть також стати учасниками системи обов'язкового медичного страхування. Або можуть вибрати приватне медичне страхування.

Існують типові послуги, які однаково оплачуються всіма страховими компаніями, а іноді потрібно за послуги доплачувати. Від доплати можна звільнитися, подавши відповідну заяву страхувальнику.

Серед найважливіших типових послуг, зокрема:

  • Електронна медична карта "Гезундхайтскарте". Усі учасники безкоштовно одержують електронну медичну картку. З нею можна довільно обрати лікаря. Прийом у лікаря безкоштовний.
  • Обслуговування та лікування при хворобі, включаючи операції та психічні захворювання, у лікаря чи у лікарні.
  • Стоматологія та ортопедична стоматологія.
  • Профілактичне обстеження дітей, підлітків, дорослих та вагітних.
  • Рекомендовані щеплення.
  • Перевезення хворих.
  • Медикаменти, перев'язувальні та допоміжні засоби, прописані лікарем.
  • Санаторно-курортне лікування та реабілітація.
  • Виплати по лікарняному для працездатних осіб із тривалим перебігом хвороби.
  • Виплати по лікарняному через хворобу дитини для працездатних осіб, змушених доглядати хвору дитину вдома.
  • Виплати у зв'язку з вагітністю та пологами для жінок до і після пологів.

Більшість лікарів у Німеччині можуть виставити рахунок за послуги страховим компаніям обов'язкового медичного страхування. Проте є й приватні лікарі. Послуги таких медиків компанії не сплачують.

Є список лікарських практик, до яких можуть звертатися біженці з України. Такі медики зазвичай володіють російською та/або українською мовами.

До лікарів слід записуватися. Не виключено, що вам доведеться дзвонити кільком лікарям, перш ніж вдасться домовитися про прийом.