Революція в «пщеходнях»: що зміниться з жовтня у польських поліклініках

Буде розширений перелік обстежень, на які направлятимуть сімейні лікарі, а не тільки вузькопрофільні фахівці.

Революція в «пщеходнях»: що зміниться з жовтня у польських поліклініках

Громадянка України Олена свою другу дитину народила у Польщі, куди виїхала у зв’язку з військовими діями. Перший хлопчик, друга дівчинка – радості мами не було б меж, якби мала не народилася на 26 тижні вагітності. Вага маляти 900 грамів, зріст 32 см. Але, на щастя, польські лікарі, як і українські, навчилися виходжувати таких «ранніх пташок». Олена розказує, що пологи були безкоштовними, і подальші 2 місяці перебування дитини у кювезі теж фінансувалися за програмами Narodowy Fundusz Zdrowia, за що вона дуже вдячна дружній країні.

І ось дитині вже 6 місяців, малеча добре набирає вагу, але мама жаліється, що після виписки вони жодного разу не побували у дитячого невролога. На жаль, черга до профільного фахівця розписана ледь не до кінця нинішнього року, а зробити комп’ютерну томографію можна буде лише в січні наступного, і то, якщо профільний фахівець встигне з направленням. Старший син Олени потребує знаходження в спеціальному дитячому закладі, бо має затримку мовлення. Але «державний» дитячий психіатр, який має оглянути хлопчика і скерувати до логопедів, один на місто, і пройде чимало часу, доки дитина отримає необхідний «папірець». Така ситуація довгого очікування вузькопрофільної медичної допомоги в Польщі знайома багатьом мамам, що прибули з дітьми-дошкільнятами, біженцям з інвалідністю, а також ж українцям з хронічними захворюваннями, чиї фінансові ресурси обмежені.

Утім, для пацієнтів державної медицини є добрі новини. На сайті www.dziennikustaw.gov.pl з’явилося розпорядження, що на первинній ланці пацієнти зможуть отримувати інтегровану допомогу. Тобто з 1 жовтня буде розширений перелік обстежень, на які направлятимуть сімейні лікарі, а не тільки вузькопрофільні фахівці – ендокринологи, пульмонологи, неврологи, кардіологи. Нововведення може значно скоротити черги до таких спеціалістів. До того, ж сімейний лікар, отримавши результати профільних обстежень, зможе зв’язатися з колегами і проконсультуватися відносно лікування в межах однієї амбулаторії, не направляючи свого пацієнта до іншого медичного закладу.

За інформацією сайту www.medonet.pl, значно розшириться список обстежень, на які можуть направити через «пшеходню». Йдеться про спеціальні кардіологічні обстеження (Холтер, доплеографія артерій і сосудів, BNP, ЕХО серця), обстеження при діабеті, захворюваннях легень (спірометрія), щитоподібної залози (ТТГ, біопсія) та інших. Нововведенню мають зрадіти не лише пацієнти, але й самі лікарі, адже скоординований підхід значно покращить результат лікування, особливо для людей з численними хронічними хворобами. «Ми отримуємо кращі інструменти для лікування і можемо використовувати досвід колег», – говорить Малгожата Стоковска-Войда, сімейний лікар з містечка Лащув неподалік Любліну.