У Польщі можна безплатно зробити щеплення проти грипу

Для всіх пацієнтів медична консультація і саме щеплення є безплатними, а для окремих груп пацієнтів Національний фонд охорони здоров’я оплачує ще й вакцину.

У Польщі можна безплатно зробити щеплення проти грипу

З 1 вересня у Польщі  можна зробити щеплення проти грипу на пільгових умовах. Для всіх пацієнтів медична консультація і саме щеплення є безплатними, а для окремих груп пацієнтів Національний фонд охорони здоров’я оплачує ще й вакцину.

Про це повідомляє  UAinKrakow.pl  з посиланням на сайт NFZ.

Хто може безплатно отримати щеплення проти грипу

Щоб зробити щеплення потрібен рецепт (може бути й в електронному вигляді). За процедуру щеплення заплатить Національний фонд охорони здоров’я. Вакцину пацієнт мусить купити сам. Проте є певні винятки. 

Вакцини проти грипу безплатно надаватимуть (за рецептом і залежно від вакцини):

  • вагітним жінкам;
  • пенсіонерам старше 75 років.

Вакцини з 50% фінансуванням передбачені (за рецептом і залежно від вакцини)

  • дітям віком від 6 місяців;
  • людям віком 18-65 років з ризиком ускладнень грипу;
  • людям від 65 до 74 років.

Рішення про розмір відшкодування приймає особа, яка виписує рецепт.

За інформацією Gazeta Wyborcza, вартість вакцини в аптеках зараз (в залежності від виробника) — це  від 45 до 95 злотих.

Де можна отримати щеплення проти грипу

Список пунктів вакцинації оновлюється щоденно, його можна перевірити на сайті nfz-krakow.pl.У Кракові доступні  понад 50 поліклінік та аптек, де можна зробити щеплення проти грипу. 

Перед щепленням проводиться лікарська консультація (залежно від практики вибраного Вами центру та рішення лікаря це може бути безпосередній візит або телепорада).

Коли найкраще робити щеплення проти грипу

“Щеплення проти грипу варто проводити до початку періоду підвищеної захворюваності на грип, тобто в наших умовах з вересня по грудень. Якщо людина не може вакцинуватися раніше, щеплення можна робити в будь-який час протягом епідемічного сезону.”, – повідомляють на сторінці Національного інституту громадського здоров’я. Пік захворюваності на грип зазвичай припадає на січень-березень. Більше про щеплення проти грипу можна прочитати на сайті установи

Варто зауважити, що не обов’язково робити перерву між вакциною проти COVID-19 і проти грипу. Довідку про виконане щеплення можна знайти у своєму профілі ІKP: виберіть вкладку “Профілактика”, а потім “Вакцини”.