Біженці, які не отримали тимчасового захисту, можуть клопотати в Естонії про міжнародний захист

Тим українцям, хто виїхав з України до 24 лютого і після цього прибув до Естонії, не можуть отримати тимчасовий захист у цій країні.

Біженці, які не отримали тимчасового захисту, можуть клопотати в Естонії про міжнародний захист

Ті українцї, хто виїхав з України до 24 лютого і після цього прибув до Естонії, не мають права на тимчасовий захист у цій країні.

За оцінкою представників Міністерства внутрішніх справ, у такій ситуації слід клопотати про міжнародний захист, пише Postimees.

«Справді, Естонія ухвалила рішення про оформлення статусу тимчасового захисту для тих, хто в'їхав до нашої країни саме з території України після 24 лютого, коли розпочалася фаза активних військових дій, – сказав віце-канцлер з питань внутрішньої безпеки МВС Вейко Коммусаар. – Для цього є ціла низка причин: громадяни України, які мають закордонний чи біометричний паспорт, мали і мають можливість приїхати до Естонії, якщо у них тут є роботодавець, можна оформити короткостроковий дозвіл на роботу. Ті громадяни України, які не кваліфікуються як такі, що потребують тимчасового захисту, можуть звернутися за міжнародним захистом».

Чому Естонія не дає всім громадянам України тимчасового захисту?

«Тому що в Естонії вже до початку війни працювали 16 000 громадян України і держава зробила цілу низку кроків, щоб ці люди змогли продовжити своє нормальне життя в Естонії без того, щоб їхній статус довелося переоформлювати на статус біженця, якого вони не потребують» – продовжив Коммусаар.