Чеський уряд візьме кредит для допомоги українським біженцям

Це вже другий такий кредит.

Чеський уряд візьме кредит для допомоги українським біженцям

Чеський уряд схвалив прийняття кредиту на 200 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку. Кредит призначений для допомоги громадянам України, які рятуються від російської військової агресії у Чехії.

За даними чеського Міністерства фінансів, яке подало пропозицію до Кабінету міністрів, гроші з кредиту мають бути спрямовані на співфінансування непередбачуваних державних витрат. Витрати несе держава з метою забезпечення основних життєвих потреб людей, які були змушені покинути свої домівки та батьківщину. У пояснювальних матеріалах міністерство нагадує, що Чехія стала однією з основних країн призначення для українських біженців. «Мета уряду — надати ефективну гуманітарну допомогу цим людям», — зазначають у відомстві.

Кредит від Європейського інвестиційного банку має покрити частину витрат, понесених з державного бюджету та системи державного медичного страхування.

Уже в жовтні чеський уряд схвалив прийняття кредиту на 400 мільйонів євро (9,8 мільярда крон) від Банку розвитку Ради Європи (CEB) для співфінансування гуманітарної допомоги для біженців з України. У квітні Чехія також отримала ґрант від CEB у розмірі 400 млн євро на допомогу інтеграції біженців з України.

За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, понад 468 тисяч українців отримали візи тимчасового захисту в Чехії від початку широкомасштабної війни Росії проти України наприкінці лютого 2022 року. Візи дають своїм власникам доступ до державного медичного страхування, освіти або ринку праці.