До Литви зараз приїжджає 20-50 біженців з України на день

Деякі українці приїжджають до Литви повторно.

До Литви зараз приїжджає 20-50 біженців з України на день

Щодня до Литви приїжджає від 20 до 50 військових біженців з України, сказала директор Департаменту міграції Литви Евеліна Гудзінскайте.

"Все ще приїжджають, але, звичайно, їх набагато менше - 20-50 на день. Можна сказати, що це найменший потік тих, хто приїжджав, який був з початку війни", - сказала LRT у середу Гудзінскайте.

За її словами, деякі українці приїжджають до Литви повторно, оскільки вони, побувши там, поїхали до України, але не змогли закріпитися.

Такі люди, за словами Гудзинскайте, як військові біженці можуть отримати тимчасовий захист. Глава ДМ сказала, що зараз тимчасовий захист (як військовим біженцям) надали 44 000 людей, які приїхали з України.

"Ми знаємо, що близько 1000 українців, які приїхали до Литви, отримали тимчасовий захист, але потім знайшли роботодавця або вирішили тут вчитися, отримали посвідку на проживання, стали тут проживати під іншим статусом, ще є близько 3000 українців, яких не змогли визнати військовими біженцями, оскільки вони приїхали до Литви до початку війни, але через війну вони, можливо, не можуть повернутися на батьківщину", – сказала Гудзінскайте.

За її словами, у Литві перебуває близько 48 000 військових біженців з України, а община українців у Литві на початку 2023 року становила 95 000 осіб.

За даними ДМ, близько 4000 українців декларували свій від'їзд до інших країн ЄС – Німеччини, Швеції, Бельгії.