Фінляндія допоможе українцям знайти роботу та житло

План дій уряду включає 30 заходів, спрямованих на сприяння працевлаштуванню українців.

Фінляндія допоможе українцям знайти роботу та житло

Влада Фінляндії допоможе українцям інтегруватися в місцеве суспільство. Міністерська робоча група з питань зайнятості та підприємництва ухвалила у п'ятницю план дій, щоб допомогти українським біженцям вийти на ринок праці та підтримати їхню участь у фінському суспільстві, йдеться у прес-релізі Міністерства економіки та зайнятості.

План дій уряду включає 30 заходів, спрямованих на сприяння працевлаштуванню українців.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року близько 68 500 осіб звернулися по тимчасовий захист у Фінляндії, і близько 43 000 з них залишилися в країні.

«Я радий, що багато українців, які приїхали до Фінляндії, знайшли роботу. Натомість є багато українців, які хочуть вийти на ринок праці. Цим планом дій ми підтримуємо їхні можливості знайти місце у фінському суспільстві та на ринку праці», - заявив міністр зайнятості Арто Сатонен.

Близько 70 відсотків українців, які приїхали до Фінляндії, або близько 30 тисяч, перебувають у працездатному віці. У квітні 2024 року 7200 українців були працевлаштовані, а 11900 були безробітними та шукали роботу.

Погане знання фінської, шведської чи англійської мови, несумісна професія чи диплом перешкоджали працевлаштуванню українців у Фінляндії.

Для прискорення працевлаштування будуть використовуватись можливості служб зайнятості та роботодавців, служби кар'єри, мовна та інтеграційна підготовка. У майбутньому українці отримуватимуть більше інформації про пошук роботи та трудове життя рідною мовою. Одночасно буде покращено ідентифікацію та визнання українських кваліфікацій, стане доступно більше інформації про можливості навчання.

Також влада надасть додаткове фінансування муніципалітетам, щоб підтримати переведення українців із центрів прийому до орендованого житла та допомогти українцям краще інтегруватися до фінського суспільства.

Заходи будуть реалізовані у 2024–2027 роках.