Литва продовжила ще на рік тимчасовий захист для біженців з України

Термін дії тимчасового захисту продовжено до 4 березня 2026 року.

Литва продовжила ще на рік тимчасовий захист для біженців з України

Литовський уряд у середу ще на один рік продовжив термін дії тимчасової посвідки на проживання для українських біженців.

Термін дії тимчасового захисту продовжено до 4 березня 2026 року.

За даними Департаменту міграції, щодня надходить 30-40 нових заяв на отримання тимчасової посвідки на проживання у Литві.

На даний момент понад 44,3 тисячі осіб мають діючий дозвіл на проживання в Литві на підставі тимчасового захисту.

Міністр внутрішніх справ Агне Білотайте зазначила, що продовження терміну зменшить адміністративне навантаження на українців, оскільки вони мають більш тривалий термін дії посвідки на проживання. Це також знизить навантаження на співробітників Департаменту міграції та спростить управління потоком заяв на отримання посвідок на проживання напередодні 4 березня 2025 року, оскільки деякі особи вже матимуть продовжений термін дії документа.

Продовження терміну було запропоновано на підставі відповідного рішення Європейського Союзу (ЄС), ухваленого у червні цього року. Механізм тимчасового захисту був активований на рівні ЄС 4 березня 2022 року, невдовзі після вторгнення російських військ до України.

Для українців, які не можуть повернутися до своєї країни, цей механізм забезпечує колективний захист та доступ до таких прав, як проживання, робота, житло, медична допомога та освіта для дітей.