Робота медиків на окупованих росіянами територіях не вважатиметься колабораціонізмом

«Співпрацею з окупантами» також не вважатиметься робота під керівництвом людей, яких до закладів охорони здоров'я призначили росіяни.

Робота медиків на окупованих росіянами територіях не вважатиметься колабораціонізмом

Робота медиків у закладах охорони здоров'я на захоплених росіянами територіях не вважатиметься колабораціонізмом, повідомив голова МОЗ Віктор Ляшко.

"Надання медичної допомоги та робота в закладі охорони здоров'я не вважатиметься колабораціонізмом. Це була наша позиція, яку ми погоджували з силовими структурами, і робили з цього приводу кілька заяв. Співпраця з окупантами з політичних мотивів, яка буде зафіксована – це можна вважати колабораціонізмом" , – сказав Ляшко в інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, «співпрацею з окупантами» також не вважатиметься робота під керівництвом людей, яких до закладів охорони здоров'я призначили росіяни.

"Наші нехай працюють і надають медичну допомогу. Можливо, виникнуть якісь речі, які вони будуть змушені робити, бо це питання їхнього виживання. Це не співпраця – це виживання. Але якщо людина сама проявила ініціативу, захотіла очолити якусь умовно створений "департамент охорони здоров'я" та підтримує окупантів – тоді зрозуміло, що це співпраця", - сказав Ляшко.

Він також нагадав, що Женевська конвенція 1949 року передбачає, що у закладі охорони здоров'я медична допомога надається всім, хто доставляється до закладів охорони здоров'я.