Роумінг для українців у ЄС – Зеленський підписав важливий закон

"Домашні" тарифи українських абонентів у країнах Євросоюзу спочатку діятимуть упродовж чотирьох місяців.

Роумінг для українців у ЄС – Зеленський підписав важливий закон

Президент Зеленський підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС, який Верховна Рада ухвалила у другому читанні 22 травня. Про це повідомляє сайт українського парламенту.

У разі погодження документа владою ЄС українці на першому етапі зможуть користуватися зв'язком у країнах Євросоюзу без додаткової плати протягом чотирьох місяців, а європейці – в Україні. Виняток становлять безлімітні тарифні пакети.

Цей закон приєднує Україну до єдиної роумінгової зони ЄС "Роумінг як удома". Це означає, що під час перебування в ЄС дзвінки, SMS та передача даних абонентів українських операторів будуть включені до "домашнього" пакета і додаткова плата за них не стягуватиметься. Такі ж правила поширюються і на європейців, які приїжджають до України.

Після набуття чинності законом "пільга" на мобільний зв'язок та Інтернет у ЄС для українців діятиме щонайменше чотири місяці - доти, доки Україна не стане повноцінним членом зони роумінгу в ЄС.

Як раніше пояснив глава Мінцифри Михайло Федорів, після позитивної оцінки ухваленого закону Київ проведе переговори щодо повноправного вступу до зони євророумінгу без обмежень щодо термінів. Ці правила діятимуть і після завершення війни.

Зазначимо, що раніше Рада ЄС уже схвалила пропозицію включити Україну до своєї роумінгової зони за умови адаптації законодавства до європейських норм.