Українців в Естонії зобов'яжуть повідомляти державі своє місцезнаходження

Міністр внутрішніх справ Естонії запропонував доповнити Закон про іноземців.

Українців в Естонії зобов'яжуть повідомляти державі своє місцезнаходження

Міністр внутрішніх справ Естонії запропонував доповнити Закон про іноземців, щоб зобов'язання щодо повідомленню було поширене на осіб, які тут отримували тимчасовий або міжнародний захист. За словами міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, українські військові біженці в Естонії сьогодні не становлять додаткової загрози громадському порядку Естонії, але державі необхідно краще контролювати українських громадян, які перебувають тут, щоб забезпечити необхідні соціальні послуги для військових біженців і краще оцінити здатність Естонії приймати їх у майбутньому.

Поправка до Закону про іноземців, яка готується з ініціативи міністра внутрішніх справ, на практиці означатиме, що громадяни України, які тимчасово перебувають в Естонії, будуть зобов'язані повідомляти державі своє місцезнаходження та контактну інформацію, пише postimees.ee.

«Досі ми наполегливо просили українських військових біженців надати нам таку інформацію. Це зробили багато хто, але для кращої організації роботи це треба зробити обов'язковим. Швидке внесення необхідних уточнень до закону дозволить заощадити робочий час чиновників і краще направити наші ресурси, але найголовніше – забезпечити необхідну підтримку та допомогу українським біженцям, що прибувають сюди, починаючи з місця в школі чи дитячому садку і закінчуючи наданням медичних послуг, робочим місцем та вивченням мови», – пояснив Ляенеметс. За його словами, найближчими тижнями планується внести в уряд необхідні зміни.

З 24 лютого до Естонії прибули 109 742 громадян України, з них, за даними перетину кордону, 58 721 мали намір залишитися в Естонії.

З громадян України, які прибули до Естонії, тимчасовий захист отримали 35 049 осіб, ще перебувають на розгляді заяви 2 623 особи. Також було подано 1583 клопотання про надання міжнародного захисту. На кордоні не допустили в'їзд до країни 1199 громадян України, що становить близько відсотка від усіх громадян України, які в'їхали до Естонії.