Українським біженцям у Чехії дозволено керувати автомобілем із простроченими правами

Важливо, щоб термін дії закінчився після 31 грудня 2021 року.

Українським біженцям у Чехії дозволено керувати автомобілем із простроченими правами

Український уряд вживає заходів, щоб повернути громадян з-за кордону для участі у військових діях. Одним із способів тиску стало запровадження обмежень на продовження посвідчень водія для чоловіків-біженців, які не зареєструвалися у списку військовозобов'язаних. Однак, незважаючи на це, українські біженці, які проживають у Чехії, можуть не хвилюватися: згідно з чеським Міністерством транспорту, вони мають право керувати автомобілем навіть із простроченими посвідченнями водія, якщо термін дії закінчився після 31 грудня 2021 року.

Можливість продовжувати користуватися українськими посвідченнями водія на території Чехії гарантується постановою Європейського парламенту та Ради від 18 липня 2022 року. Як зазначив представник Міністерства транспорту Чехії Франтішек Ємелка, ця постанова залишається чинною, і, згідно з нею, прострочені посвідчення українських біженців вважаються дійсними. На ситуацію не впливають нові українські законодавчі ініціативи, і українці з тимчасовим захистом можуть користуватися своїми документами на всій території Європейського Союзу.

Цю позицію підтримує поліція Чехії. За словами представника Поліцейського президії Давида Шена, якщо законодавством передбачено визнання прострочених документів, це повністю поважається. Однак, як і для громадян Чехії, для іноземців діють загальні правила: за порушення правил дорожнього руху можна отримати штраф, позбутися посвідчення водія або навіть права на водіння.

На даний момент у Чехії зареєстровано майже 24 тисячі українських автомобілів. Ці машини також звільнені від обов'язкового проходження техогляду (STK).

Українці, які проживають у Чехії, також можуть обміняти своє чинне українське посвідчення водія на чеське. Для цього необхідно, щоб вони мали місце проживання в Чехії не менше 185 днів на рік з особистих або професійних причин. Оформлення обміну проводиться у муніципальних установах із розширеними повноваженнями.

Проте, як уточнює Міністерство транспорту Чехії, обмін посвідчення водія можливий лише після виконання всіх вимог, пов'язаних із тривалістю перебування на території Чехії. Після прибуття до країни без урахування цих умов обмін документа неможливий.