Будинки для українських біженців в Польщі залишилися без фінансування

Посадовці не готові до змін у законі.

Будинки для українських біженців в Польщі залишилися без фінансування

Організації, які утримують будинки для біженців з України не мають договорів, що гарантують їх фінансування. Посадовці не готові до змін у законі, - пише в середу Rzeczpospolita.

«З 1 липня розміщення воєнних мігрантів можливе лише в колективних закладах розміщення, які створені за розпорядженнями воєвод. Фінансування приватного розміщення до десяти осіб скасовано. Причина в тому, що все менше українців користується такими об’єктами, натомість збільшується кількість вільних місць у центрах колективного розміщення. Лише у Мазовєцькому воєводстві, де є 75 центрів для українців, є 1323 місця. Уряд оплачуватиме перебування українця лише в тих місцях, які мають угоди з воєводою, а отже, підконтрольні державі», – повідомляє газета.

За даними уряду на травень, у центрах колективного розміщення проживало приблизно 40 тисяч осіб, тобто близько чотирьох відсотків українських воєнних переселенців в Польщі.

Наприкінці червня на сайтах воєводських управлінь з’явилися повідомлення: «Громадяни України, які ще потребують підтримки, можуть звернутися до місцевого воєводи, який надасть їм цю підтримку. Їм нададуть вільне місце в колективному закладі розміщення, пристосованому до потреб даного біженця. Таку заяву потрібно подавати безпосередньо до воєводського управління».