Чехи не підтримують швидкий вступ України до ЄС і вважають біженців тягарем

Лише 26% чехів висловилися за швидкий вступ України до Євросоюзу.

Чехи не підтримують швидкий вступ України до ЄС і вважають біженців тягарем

Швидкий вступ України до Євросоюзу із чотирьох країн Вишеградської групи (V4 – Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина) має найменшу підтримку у Чехії. Лише 26% чехів висловилися за швидкий вступ України до ЄС, тієї ж думки дотримуються 29% угорців, 31% словаків та до 64% населення Польщі.

У той же час найбільша частка жителів країн V4 вважають, що українські біженці є тягарем для їхньої країни. Такої позиції дотримуються переважно чехи (69% респондентів). Підхід власного уряду до українсько-російського конфлікту мав найменшу підтримку в Чехії (34% населення), в трьох інших країнах V4 підтримку національним кабінетам з цього питання висловила більшість населення. Це випливає із аналізу Братиславського неурядового Інституту суспільних проблем (IVO) на основі опитувань кінця минулого року, результати яких IVO представив у п'ятницю.

Лише у Чехії та Польщі більшість людей вважають, що відповідальність за конфлікт в Україні несе Росія. В Угорщині цієї думки дотримуються 40% респондентів, а Словаччині – 42% населення. У цих двох країнах приблизно троє з десяти мешканців звинувачують у війні Захід, який, за їхніми словами, спровокував Росію.