Чехія виділить більше грошей на виплати біженцям із України

Але коштів все одно може не вистачити.

Чехія виділить більше грошей на виплати біженцям із України

Бюджет на виплату гуманітарної допомоги біженцям із охопленої війною України цього року збільшиться у Чехії на 3,5 мільярда крон. Таке рішення ухвалив місцевий уряд. Загальна сума може зрости до 7,8 мільярдів цього року.

«У той час, коли ми готували державний бюджет, не було впевненості у тому, що тимчасовий захист буде продовжено. Вже минулого року ми знали, що швидше за все доведеться збільшити бюджет міністерства за рахунок видатків на гуманітарну допомогу», — сказав міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка.

За його словами, допомога видається здебільшого людям, які перебувають у вразливій ситуації. "Маленькі діти, їхні батьки, люди старші за 65 років або інваліди", - додав він.

Матеріали, затверджені урядом, показують, що цього збільшення може виявитися недостатньо. На виплату допомоги у бюджеті було виділено 1 мільярд крон. Але до середини травня вже було витрачено 2,74 мільярдів.

«Наразі загальна потреба у незакладених до бюджету коштів до кінця року становить від 6,3 до 6,8 мільярда крон», — йдеться у документі.

«Гуманітарна допомога — практично єдина фінансова допомога для людей із тимчасовим захистом», — додав речник Міністерства праці Якуб Аугуста.

Підвищенню витрат сприятиме той факт, що з вересня багато біженців більше не житимуть безкоштовно у державному тимчасовому житлі. Тобто державі доведеться доплачувати, щоб біженці, особливо вразливі, могли покрити вартість житла на звичайному ринку.