Експерти назвали кількість молодих людей, які хочуть повернутися до України

Спостерігається зростання кількості тих, хто не хоче виїжджати з України.

Експерти назвали кількість молодих людей, які хочуть повернутися до України

До України хочуть повернутися 76% молодих людей, які виїхали через війну за кордон. Зокрема, 64% планують повернутися до свого населеного пункту, в якому раніше проживали, і тільки 2% - вже до іншого, решта не визначились.

Про це йдеться в дослідженні "Вплив війни на молодь в Україні", підготовленому ГО "Аналітичний центр Cedos" і дослідницькою агенцією Info Sapiens.

Більше ніж половина (57%) молоді за кордоном серед найважливіших цілей в житті зазначили бути корисними Україні.

За даними дослідження, є зростання частки тих, хто не хоче виїжджати з України - з 49% у 2021 році до 66% у 2022 році. При цьому зазначається, що це може пояснюватись як посиленням патріотичних настроїв і соціальної згуртованості, так і виїздом частини молоді за кордон (тоді як ті, хто не хотів виїжджати, частіше залишались в Україні або повертались з-за кордону).

Представник ГО "Аналітичний центр Cedos" Іван Вербицький зазначив, що молодь хоче повернутися в Україну, але можуть бути деякі застереження.

"Йдеться про бажання, а не про реальне повернення. А від бажання до реального повернення потрібно багато різних кроків", - зазначив він.

Дослідження підготовлено ГО "Аналітичний центр Cedos" та дослідницьким агентством Info Sapiens з ініціативи, а також технічної та організаційної підтримки представництва Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні, програми розвитку ООН в Україні та Міністерства молоді та спорту України за фінансової підтримки МЗС Данії.

В рамках дослідження було проведено глибинні інтерв'ю та фокус-групи серед молоді віком від 14 до 35 років на території підконтрольної Україні та молоді, яка виїхала за кордон методом розсилки смс-повідомлень на номери українців, які перебувають за кордоном. Польовий етап дослідження провела соціологічна компанія Info sapiens у жовтні 2022 – січні 2023 року.