Голландські муніципалітети не знають, як упоратися з новим напливом українських біженців

Близько 40 відсотків муніципалітетів заявили, що незабаром вони можуть зіткнутися з нестачею місць для розміщення біженців.

Голландські муніципалітети не знають, як упоратися з новим напливом українських біженців

Зимова погода та російські атаки на енергетичну інфраструктуру можуть призвести до нової масової міграції українців до Європи. Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра вже заявив, що Нідерланди будуть готові прийняти більше біженців з України, якщо ті, залишившись без опалення, вирішать покинути свою країну. Однак голландські муніципалітети стурбовані тим, що вони не в змозі подбати про українських біженців.

Близько 40 відсотків муніципалітетів, опитаних NOS, заявили, що вони незабаром можуть зіткнутися з нестачею місць для розміщення біженців. Там опитали 174 із 345 муніципалітетів Нідерландів і виявили, що якщо розміщення біженців поки що відбувається відносно нормально, то з надання медичних послуг, психіатричної допомоги та освіти вже є проблеми.

Понад 84 000 біженців уже залишили Україну і влаштувалися в Нідерландах, що на 5% більше, ніж місяць тому. Понад три чверті біженців розміщені в муніципальних приймальних центрах. За даними NOS, ці прийомні наразі заповнені на 97 відсотків. Деякі муніципалітети можуть знайти ще кілька десятків місць, але багато хто заявив, що не готовий говорити про те, що вони зможуть це зробити.

Крім того, притулки, що використовуються зараз, можуть бути недоступні в найближчі місяці. Наприклад, будинки в Зоїсті, які використовуються біженцями, планується повернути забудовникам, які мають намір знести їх для будівництва нових комплексів. Інші муніципалітети також мають справу з тим, що контракти на оренду закінчуються.

Нестача персоналу ускладнює безпеку в приймальних центрах, а постійна нестача вчителів робить проблематичним надання дітям-біженцям освіти.