"Інші теж це робили". Чеського добровольця в Україні судять за мородерство

Дозволу воювати у ЗСУ у чеха не було.

"Інші теж це робили". Чеського добровольця в Україні судять за мородерство

Міський суд Праги розпочав розгляд справи чоловіка, обвинуваченого прокуратурою у незаконній службі в українській армії та мародерстві на місці воєнних дій, пишуть місцеві ЗМІ.

Наприкінці березня 2022 року Філіп Сіман служив добровольцем в українському добровольчому батальйоні «Карпатська Січ». Чоловік підтвердив свою участь у батальйоні, зізнавшись, що він крав із покинутих будинків, які він та його підрозділ мали очищати від російських окупаційних військ. Він заявив, що виконував вказівки свого командира, і сказав, що інші солдати поводилися так само.

Сторона звинувачення перерахувала, що Філіп Сіман вивіз із України. За даними слідства, він вкрав окуляри Gucci, дихальну маску з літака, а також зливки із золота та срібла, коли робив зачистки. Він також знімав берети та кільця із загиблих солдатів, зокрема у Бучі та Ірпені Київської області.

Президент Чехії може надати дозвіл чеським громадянам, які бажають приєднатися до бойових дій на стороні України. Однак обвинувачений такого дозволу не мав.