Прага заявляє, що не має можливості приймати нових біженців

Міська рада безпеки вимагає від уряду створити правила розміщення додаткових біженців порівну між усіма регіонами.

Прага заявляє, що не має можливості приймати нових біженців

Прага не має можливості для екстреного розміщення потенційних нових біженців із України. Натомість міська рада безпеки вимагає від уряду створити правила розміщення додаткових біженців порівну між усіма регіонами. Про це повідомив мер столиці Зденек Гржиб. Регіональний центр допомоги Україні (KACPU) у Празі щодня приймає кілька сотень біженців. З початку війни в Україні через нього пройшли понад 100 тис. осіб.

«Сьогодні рада безпеки столиці Праги зібралася, щоб обговорити поточну ситуацію з біженцями та готовність міста до можливої наступної хвилі міграції. Він заявив, серед іншого, що місткість житла у Празі вже вичерпана», - сказав Гржиб.

У зв'язку з цим, за словами мера, Рада безпеки звертається до уряду з проханням створити механізм рівного перерозподілу біженців між регіонами Чехії в рамках підготовки до можливої нової хвилі. «До речі, ми закликаємо до цього із березня цього року. Також необхідно, щоб уряд доніс до регіонів стратегію у разі нової хвилі міграції», — додав мер.

У столиці Чехії діяли два наметові містечка, які пропонували біженцям екстрене тимчасове розміщення. Біженці-цигани з України, які спочатку ночували на головному вокзалі, знайшли притулок у наметах. У кожному містечку було 150 ліжок. Влітку обидва містечка були об'єднані в одне, а потім закриті наприкінці вересня.

Муніципалітет Праги у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) до кінця року запустить ще один центр допомоги біженцям з України, орієнтований на тих, хто вже давно перебуває в Празі та вирішує проблеми, наприклад, з житлом чи освітою. Він працюватиме паралельно з KACPU в одній будівлі у Височанах. KACPU продовжить пропонувати послуги біженцям, які приїхали вперше, яких в даний час налічується від 200 до 300 осіб на день.