Ще одна німецька партія вимагає скасувати допомогу для біженців з України

Українцям у Німеччині хочуть дати стимул шукати роботу.

Ще одна німецька партія вимагає скасувати допомогу для біженців з України

Слідом за християнськими демократами із закликом позбавити допомоги для громадян (Бюргергельд) біженців з України виступила і Вільна демократична партія (ВДП). "Новоприбулі біженці від війни в Україні надалі повинні не отримувати Бюргергельд, а підпадати під норми закону про допомогу для претендентів на притулок. Це дасть людям стимул шукати роботу", - заявив генеральний секретар ВДП Біджан Джір-Сарай в інтерв'ю газеті Bild, оприлюдненому в понеділок, 17 червня

"У нас повсюдно брак робочої сили - у харчовій галузі, у будівництві чи у сфері догляду за хворими та інвалідами. Нам потрібно не фінансувати й надалі безробіття грошима платників податків, а піклуватися про те, щоб люди отримували роботу", - наголосив Джір-Сарай.

Раніше міністр внутрішніх справ федеральної землі Бранденбург Міхаель Штюбген та голова МВС Баварії Йоахім Херрман висловилися проти виплати допомоги  Бюргергельд, особливо біженцям з України призовного віку. "Не в'яжеться, коли кажуть, що Україну потрібно якнайкраще підтримувати, і при цьому утримувати українських ухилянтів", - заявив Штюбген в інтерв'ю виданням групи RND.

Зі свого боку Йоахім Херрман в інтерв'ю Bild зазначив, що рішення уряду ФРН негайно виплачувати біженцям з України повну допомогу Бюргергельд "створило абсолютно неправильні стимули". Українські біженці в Німеччині з червня 2022 року отримали право на допомогу Бюргергельд замість менш щедрих виплат для претендентів на притулок.

У той же час експерт з ринку праці в Соціал-демократичній фракції в бундестазі Мартін Роземан назвав помилковою точку зору про те, що допомога Бюргергельд позбавляє   українських біженців стимулу шукати роботу. "Українські біженці лише завдяки цій допомозі та роботі Центрів з працевлаштування отримують підтримку у доступі до ринку праці", - зазначив він. Заклик позбавити українців громадянської допомоги відкинули також "зелені" у Бранденбурзі.