Що буде, якщо українські біженці не повернуться додому з Європи

Нас уже ніколи не буде 52 мільйони.

Що буде, якщо українські біженці не повернуться додому з Європи

За кордоном у зв'язку з війною перебувають приблизно 5 млн. українців. З них близько 4,3 млн. мають статус тимчасового захисту в країнах Євросоюзу. Найбільше біженців – у Німеччині (1,3 млн), Польщі (951 600) та Чехії (381 200).

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, оприлюдненими у травні, лише половина з українців, які мешкають у цих трьох країнах, готові повернутися додому. Для цього в рідній державі їм потрібна задовільна ситуація з безпекою, пристойне функціонування інфраструктури, наявність житла і, нарешті, завершення широкомасштабної війни.

Втрати для економіки України

Неповернення громадян суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% валового внутрішнього продукту щорічно, зазначається у звіті українського Центру економічної стратегії за вересень 2023 року. Як пише The Wall Street Journal, нестача всього 100 тисяч працівників зменшує ВВП України на 0,5%.

"Протягом наступних десяти років Україні доведеться додатково залучити 4,5 мільйона працівників на ринок праці. Оскільки країна наближається до повоєнної епохи відбудови, потреби в робочій силі лише зростатимуть, щоб відповідати вимогам економічного відновлення", – заявляли рік тому в Міністерстві економіки.

За даними видання Forbes.ua, дефіцит кадрів у будівельній галузі становить до 40%, і українські забудовники вже починають використовувати робітників з країн Глобального Півдня.

Скільки нас буде і хто повернеться

За публічними оцінками директорки Інституту демографії та соціальних досліджень Елли Лібанової, в 2033 році в Україні в кордонах 1991 року проживатимуть не більше 35 мільйонів громадян. І цей прогноз вважається оптимістичним. "Давайте забудемо про те, що у нас було 52 млн українців. 52 млн не буде ніколи. За найбільш оптимістичним варіантом у 2033 році нас буде 35 млн, я говорю про Україну в кордонах 1991 року. Тобто в будь-якому випадку - повернемо ми всіх наших мігрантів, залучимо мігрантів з інших країн - скорочення населення України все одно буде", — спрогнозувала вона.

Елла Лібанова пояснює, що для підтримки чисельності населення на рівні 30 мільйонів потрібно щороку залучати приблизно 300 тисяч мігрантів. Відповідно, виникне питання про інтеграцію всіх цих людей в українське суспільство.

"Якщо ми не зможемо самі себе забезпечити робочою силою, а ми не зможемо, то доведеться когось запрошувати з інших країн. Скоріше за все це будуть люди з менш розвинених країн. Зазвичай це так відбувається. Але якщо в Україні будуть цікаві для молоді стартові умови, то можуть приїхати і поляки, і з країн Балтії, можуть приїхати і з Центральної Європи, Західної Європи - це абсолютно можливо", – заявила вона.