Що зміниться для українців у Польщі з 1 липня 2024 року

Опубліковано закон про зміни для біженців України в Польщі.

Що зміниться для українців у Польщі з 1 липня 2024 року

Президент Польщі Анджей Дуда підписав законопроєкт про зміни до спецзакону про тимчасовий захист українців (o zmianie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa oraz niektórych innych ustaw). Переважна більшість пунктів законопроєкту набере чинності з 1 липня 2024.

Як повідомляє Yavp.pl, документ вже опубліковано офіційно в Dziennik Ustaw. Згідно із законопроєктом, легальне перебування громадян України у Польщі продовжено до 30 вересня 2025 року

Основні зміни в процесі легалізації

1) Введено спрощений порядок подання заяв на карту тимчасового побиту для осіб із статусом UKR. Зміни передбачають, що отримати карту тимчасового побиту зможе громадянин України, який/яка:

  • заповнить та оновить усі необхідні дані в базі даних PESEL UKR;
  • подасть електронну заяву на отримання карти побиту до воєводи (заявки подаватимуться тільки в електронному вигляді); 
  • мав/мала активний статус UKR станом на 04.03.2024 та матиме його на дату подання заяви; 
  • мав/мала безперервний статус UKR щонайменше протягом 365 днів.

2) Усіх громадян України з PESEL UKR, які подадуть заяви на карти побиту, перевірятимуть Агентство внутрішньої безпеки, Прикордонна служба та поліція. Після успішного проходження всієї процедури особа отримає карту побиту на 3 роки з поміткою „poprzednio posiadał ochronę czasową” (раніше мала тимчасовий захист).

3) Громадянам України з PESEL UKR надали можливість отримати дозвіл на тимчасове проживання з метою возз'єднання сім'ї. Тобто карти побиту на цій підставі зможуть отримати діти, літні люди, чи особи з інвалідністю, які не можуть працювати чи вести підприємницьку діяльність;

4) Знижено верхню межі віку неповнолітніх, від яких не вимагатиметься особиста присутність при поданні заяви на присвоєння номера PESEL із статусом "UKR": з 12 років на 6 років;

5) Запроваджено обов'язок збору відбитків пальців до бази PESEL UKR від дітей, які досягли 6 років;

6) Припинено підтримку у вигляді безкоштовного виготовлення фотографій при присвоєнні PESEL UKR;

7) Запроваджено обов’язок підтвердження особи при присвоєнні номера PESEL UKR виключно на підставі закордонного паспорта;

8) Додано новий статус в реєстр PESEL - CUKR, у випадку отримання особою із статусом UKR карти тимчасового побиту за спрощеною процедурою. Це стосується, як дорослих, так і дітей;

9) Громадяни України з PESEL UKR, які отримають карту тимчасового побиту, будуть зобов’язані повідомити про цей факт свого роботодавця;

10) Введено обов'язок подання заяви на отримання PESEL UKR негайно після прибуття на територію Польщі (термін “негайно” не передбачає точного визначення днів, протягом яких треба отримати PESEL UKR);

11) Громадян України повинні будуть актуалізувати дані в реєстрі PESEL UKR та підтвердити особу на підставі закордонного паспорта в будь-якому уженді міста/гміни. Ця вимога стосуватиметься лише тих осіб, яким PESEL UKR було надано на підставі недійсного паспорта, Карти поляка чи іншого документа, що посвідчує особу, крім закордонного паспорта.

12) Якщо українка з PESEL UKR народить в Польщі дитину, батьком якої буде громадянин Польщі або іншої країни ЄС, то така дитина не зможе отримати PESEL UKR і не підпадатиме під спецзакон про тимчасовий захист українців.

Зміни в процесі надання допомоги

1) Новий закон передбачає, що з 1 липня 2024 року буде скасована фінансова підтримка у вигляді компенсації за надання прихистку біженцям з України (т.зв. 40+). Скасування 40+ стосуватиметься власників приватного житла, які надаватимуть прихисток кільком особам (до 10 осіб).

Після 30 червня 2024 року закон передбачає можливість виплати компенсації 40+ тільки за осіб, які проживатимуть в осередках колективного розміщення, де перебуває щонайменше 10 осіб, або в приміщеннях, що є власністю органів місцевого самоврядування чи держави. Крім того, передбачена можливість підписання органами місцевого самоврядування угод з особами чи інституціями, які зараз надають прихисток понад 10 особам з PESEL UKR, для продовження виплат 40+ на них. Водночас усе залежатиме від індивідуальної оцінки органу. При ухвалені рішення про підписання угоди враховуватиметься реальна ситуація осіб, які перебувають у конкретному об'єкті, та можливість їхнього самостійного проживання.

Умова щодо розміщення принаймні 10 осіб для виплати компенсації 40+ не застосовуватиметься в наступних випадках:

  • якщо прихисток надано в приміщеннях, що є власністю органів місцевого самоврядування чи держави;
  • якщо прихисток надається благодійною організацією (на підставі угоди з нею), яка існує не менше 24 місяців і забезпечує проживання виключно особам, які мають посвідчення про інвалідність, доглядають за особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку (для жінок - 60 років, для чоловіків - 65 років).

Інших винятків не передбачено. Відтак, якщо в якомусь осередку колективного розміщення зараз проживає 10 чи більше українців з PESEL UKR й принаймні 1 особа виселиться звідти, то підстав для отримання компенсації 40+ на решту 9 осіб більше не буде.

З 1 липня зміняться також правила участі осіб, які проживають у колективних осередках, в оплаті такого розміщення. Після закінчення 120 днів з дня першого в'їзду громадянина на територію Польщі такі українці повинні будуть сплачувати 50% коштів на своє утримання, однак не більше 40 злотих на особу на день. А у випадку неповнолітніх - у розмірі по 15 злотих за особу на день. Після закінчення 180 днів доведеться сплачувати вже 75% витрат, але не більше ніж 60 злотих за особу на день.

Для неповнолітніх сума 15 зл за особу на день залишиться незмінною.

Водночас такі вимоги не стосуватимуться наступних категорій громадян України:

  • Особи, які мають посвідчення про інвалідність; 
  • Жінки від 60 років та чоловіків віком від 65 років; 
  • Вагітні або особами, які виховують дитину до 1 року; 
  • Самостійно виховують трьох і більше дітей, якщо принаймні одна дитина не досягла 14 років; 
  • Неповнолітні, на яких не отримується жодна соцдопомога; 
  • Особи, які були звільнені від оплати за письмовою згодою воєводи, враховуючи їхню важку життєву ситуацію.

2) Виплата щомісячної допомоги на дітей 800+ та одноразової допомоги 300+ на підготовку дитини до школи (програма “Добрий старт”) буде залежати від виконання дітьми шкільного обов'язку. Тобто гроші виплачуватимуться тільки на дітей біженців з України, які відвідуватимуть школу/зерувку в Польщі.

Однак це правило почне діяти не з 1 липня 2024, а вже з наступного навчального року. А точніше, лише з 1 червня 2025 року. У Міністерстві внутрішніх справ та адміністрації Польщі пояснили, що виплати (800+) на період з 31 травня 2024 по 1 червня 2025 вже призначені, а закон не може діяти зворотньо. Крім того, надзвичайно дорого було б перебудувати систему ZUS, яка виплачує допомоги, щоб пов'язати її з системою освітньої інформації.

3) Буде скасовано з 1 липня 2024 виплату одноразової грошової допомоги біженцям з України в розмірі 300 злотих.

Інші зміни

1) Продовжено з 24 до 36 місяців (тобто ще на один рік) періоду, протягом якого учні з України можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови. Рішення стосуватиметься учнів, які розпочали заняття у 2022-2023 та 2023/2024 навчальних роках.

2) Наприкінці навчального року 2024-2025 учні з України, які навчаються в 8-х класах польських шкіл не будуть зобовʼязані складати екзамен восьмикласника з польської мови. Обов'язковими залишаться лише математика та іноземна мова. У зв'язку з цим для таких учнів буде змінена формула підрахунку балів для подальшого вступу в середні школи.

3) Скасовано для громадян України вимогу документального підтвердження знання польської мови у випадку працевлаштування на посаду помічника вчителя.

4) Продовжено до 30 вересня 2025 року можливість надання психологічних послуг громадянам України психологами з України, які перебувають у Польщі та мають відповідну освіту, отриману в Україні;

5) Продовжено до 30 вересня 2025 року період дії польських віз та карт побиту, виданих громадянам України,

6) Продовження до 30 вересня 2025 дозволів на працевлаштування в Польщі за фахом за спрощеною системою лікарям, стоматологам, медсестрам та акушерам з України.