Спецслужби ФРН застерігають від спроб Росії розколоти німецьке суспільство

За даними служби внутрішньої безпеки ФРН, Росія намагається розколоти німецьке суспільство. Ризик для внутрішньої безпеки країни походить також від екстремістів та прихильників конспірологічних теорій.

Спецслужби ФРН застерігають від спроб Росії розколоти німецьке суспільство

За даними служби внутрішньої безпеки ФРН, Росія намагається розколоти німецьке суспільство. Ризик для внутрішньої безпеки країни виходить також від екстремістів та прихильників конспірологічних теорій, пише Handelsblatt .

Президент Федерального відомства з охорони конституції BfV Томас Хальденванг зробив заяву у зв'язку з кризами та їх впливом на внутрішню безпеку Німеччини.

Його відомство зазначає, що "радикалізована меншість, що складається з правих екстремістів, любителів делегітимізувати владу, самозваних рейхсбюргерів і прихильників теорій змови", має намір скористатися такими темами, як війна в Україні, зростання цін, інфляція та пандемія коронавірусу.

Про ці плани "несистемної опозиції" Хальденванг розповів у середу в Кельні: "Проблема посилюється ще й тим, що Росія використовує такі інструменти, як кібератаки та дезінформація, як гібридні інструменти, покликані розколоти німецьке суспільство", - додав глава спецслужби.

За словами Хальденванга, особливу увагу Росія надає питанням енергопостачання Європи. За даними його відомства, російські агенти намагаються за допомогою "цілеспрямованого розповсюдження дезінформації", наприклад, про нестачу газу або підвищення цін, посіяти страх перед дефіцитом енергії і продуктів харчування, що нібито загрожує існуванню Німеччини.

Все це відбувається на тлі справді існуючої неясності з постачанням російського газу. Те, що це згодом може призвести до соціальних протестів у Німеччині та політичного розколу серед раніше одностайних бюргерів, викликає занепокоєння і серед політиків. Федеральний міністр внутрішніх справ Ненсу Фезер свідчить про небезпеку виникнення радикальних протестів. Вона також боїться нападів на газові термінали та інші життєво важливі об'єкти інфраструктури.

За словами Хальденванга, поки що "немає ознак повсюдних антидержавних протестів, а тим більше масових бунтів із застосуванням насильства". Проте його спецслужба, а саме Відомство з охорони конституції констатує зростання ризиків для внутрішньої безпеки. "Російська загарбницька політика щодо України та її можливі наслідки для економіки та постачання Німеччини можуть бути використані як інструмент екстремістськими колами та агентами впливу на державному рівні", - пояснюють у секретному відомстві.

Крім того, на думку відомства, Росія використовує "страхи та заходи, пов'язані з пандемією коронавірусу для відповідних пропагандистських кампаній". Відомство виходить з того, що російська пропаганда в екстремістському середовищі посилюватиметься і активно просуватиме конспірологічні наративи, тобто розповіді про змови і "прогнили верхи" з метою "вбити клин у наше суспільство".

За даними Відомства з охорони конституції, різні агенти ворожих сил у Німеччині зосереджують свою увагу на проблемах ФРН, пов'язаних з війною в Україні, щоб використовувати їх для мобілізації протестних груп. Так, у середовищі правоекстремістських партій загострення економічного стану пояснюють уявною недієздатністю "демократичних" партій, що монополізували владу, а підвищення цін — наслідками глобалізації. "Мета всього цього - інструменталізувати невдоволення та зростаючі проблеми у повсякденному житті населення, щоб у довгостроковій перспективі підірвати довіру людей до нашої демократичної німецької держави, уряду та демократії", - констатують захисники конституції.

Подібну стратегію проводить, наприклад, регіональна партія "Вільна Саксонія", яка, окрім критики профілактичних заходів, пов'язаних із пандемією коронавірусу, все більшою мірою звертається і до соціальних питань. "При цьому дана партія намагається створити видимість певного відчуження демократичних партій від населення і намагається подати себе як соціально-політичну альтернативу".

Тема інфляції посилено експлуатується зараз і партією "Альтернатива для Німеччини" (АдГ), яку Відомство з охорони конституції підозрює у правоекстремістській спрямованості, хоч вона представлена в парламенті. Цю тему взяли на озброєння і нові праві організації, близькі до Альтернативи для Німеччини: наприклад, підозрюється політичне об'єднання "Один відсоток".

Представники відомства з охорони конституції неодноразово висловлювали свою стурбованість тим, що екстремісти, можливо, спробують використати протести у своїх цілях, як, наприклад, це зробили так звані рейхсбюргери під час пандемії коронавірусу. Глава спецслужби із захисту конституції у федеральній землі Бранденбург Йорг Мюллер попередив, що екстремісти можуть скористатися енергетичною кризою та високою інфляцією, особливо якщо ці чутки виявляться реальністю. Також надходять сигнали, що екстремісти проникають у різні організації, куди повинні потрапляти тільки чесні громадяни.

Глава Відомства з охорони конституції в Гамбурзі Торстен Фосс сказав нещодавно, що він із занепокоєнням спостерігає за зміною стратегії в так званому "пост-автономному" середовищі. Воно намагається просочитися в різні організації, експлуатуючи теми, що широко обговорюються. "Тут передусім потрібно назвати агресивних 'Інтервенціоністських Лівих', які використовують у своїх цілях такі теми, як порятунок суден на морі, боротьба з руйнуванням довкілля, необхідність викорінити правий екстремізм чи висока квартплата".

Федеральне відомство з охорони конституції зазначає, що в лівоекстремістському середовищі "антимілітаристські акції" з початком російської загарбницької війни "набули особливого значення". "Передусім оборонні підприємства, але також бундесвер і політичні партії опинилися в центрі уваги агресивних лівих екстремістів", - констатує федеральне відомство. Вже зафіксовано перші випадки пошкодження майна. Крім того, з боку цих безвідповідальних несистемних лівих сил очікується блокад та акції саботажу.

Подальше використання викопних джерел енергії відіграє у лівих екстремістів також важливу роль. "Ці сили намагаються ув'язати свої традиційні наративи з темами захисту клімату та відновлюваної енергетики, а також радикалізувати легітимний демократичний протест", - пояснює відомство. Там налаштувалися на можливі протестні акції проти інфраструктури традиційної енергетики, заснованої на залишках нафти, що вціліла після спрямованого проти Росії ембарго, а також на газі та вугіллі.