Суд у Чехії дав лише 4 роки за участь у війні проти України

Замість 21 року, як говорив попередній вирок, засудженому належить відбувати у місцях позбавлення волі лише 4 роки.

Суд у Чехії дав лише 4 роки за участь у війні проти України

Апеляційний Верховний суд у Празі скоротив колишньому чеському військовослужбовцю Мартіну Сукупу термін за участь у боях на боці сепаратистів на Донбасі. Вердикт набув чинності і замість 21 року, як говорив попередній вирок, засудженому доведеться відбувати в місцях позбавлення волі лише 4 роки, повідомляє Чеське радіо.

Спочатку Мартін Сукуп був засуджений за здійснення терористичної атаки та участь у діяльності терористичної організації. Нині ж апеляційний суд покарав Сукупа за членство у недержавній озброєній групі. Відповідну статтю було запроваджено до Кримінального кодексу Чехії лише у червні 2022 року і максимальний можливий термін у цьому випадку становить 5 років. Діловодство щодо Мартіна Сукупа здійснювалося заочно, оскільки злочинець ховається від правосуддя. Злочин 49-річний чеський громадянин Мартін Сукуп скоїв у період з 2014 по 2018 рік.

Згідно з обвинуваченням, у 2014 році Мартін Сукуп вирушив до Донецька, де взяв участь у бойових діях у лавах збройних підрозділів самопроголошеної ДНР. Під час боїв, спрямованих на захоплення сепаратистами кількох міст українського регіону, загинуло близько тисячі службовців ЗСУ. За даними звинувачення, Мартін Сукуп брав участь у згадуваних боях спочатку як рядовий танкіст, командир танкової роти, а пізніше також командував артилерійською батареєю і танковим батальйоном. Згадується, що колишній чеський військовослужбовець Мартін Сукуп брав активну участь у бойових діях на боці невизнаної Донецької народної республіки аж до травня 2018 року.