У Чехії голосують важливий закон для українських біженців - почнуть давати ВНЖ

Спеціальний ВНЖ планується видавати одразу на п'ять років.

У Чехії голосують важливий закон для українських біженців - почнуть давати ВНЖ

У вівторок, 25 червня, нижня палата чеського парламенту схвалила у першому читанні розроблений МВС законопроект Lex Ukrajina 7. Крім іншого, він пропонує продовжити статус тимчасового захисту українських біженців ще на рік (до 31.03.2026), а також надати можливість перейти з візи тимчасового захисту на спеціальний тип дозволу на довготривале перебування (dlouhodobý pobyt).

Наразі документ мають розглянути парламентські комітети з питань безпеки та соціальної політики, після чого відбудеться друге читання.

Якщо законопроект у другому та третьому читаннях схвалить палата депутатів, а потім і Сенат, то він набуде чинності з січня 2025 року.

У разі прийняття документа процедура продовження візи тимчасового захисту біженців не зміниться і буде такою самою, як попередні два роки. Процес знову поділять на два етапи. Спочатку українці повинні будуть пройти електронну реєстрацію, на що у них буде два з лишком місяці (з січня до 15 березня 2025 року), а потім особисто з'явитися до міграційного відділу МВС та вклеїти готову візу. Зробити це потрібно буде не пізніше 30 вересня 2025 року.

Інша важлива частина законопроекту   – надання українським біженцям можливості переходу з візи тимчасового захисту на спеціальний тип ВНЖ. Для цього, однак, заявник повинен буде відповідати декільком критеріям. Зокрема, перебувати в системі тимчасового захисту щонайменше 2 роки, бути економічно самодостатнім (мати роботу, не залежати від допомоги), а також бездоганним з погляду закону (не мати судимостей, проблем із поліцією тощо).

Спеціальний ВНЖ планується видавати одразу на п'ять років. Він дозволить біженцю й надалі мати вільний доступ до ринку праці.

Через низьку пропускну здатність МВС хоче видавати спеціальний ВНЖ за спрощеною процедурою – без розгляду кожної заяви. Вирішальним фактором буде формальна відповідність заявника встановленим вимогам. Збирати і нести стос документів теж не доведеться – МВС самостійно та віддалено запитає всі необхідні відомості про іноземця у «соціалки», «фінанчака» та страхової компанії.

Відомство також хоче уникнути ситуації, коли у членів однієї сім'ї будуть різні статуси перебування. Тому заяви всіх членів сім'ї на спеціальний ВНЖ розглядатимуться в рамках однієї справи.

Процес отримання документа мало чим відрізнятиметься від процедури продовження візи тимчасового захисту. Спочатку заявник повинен буде зареєструватися на спеціальному сайті, а потім особисто з'явитися до МВС для здачі біометричних даних та отримання картки ВНЖ. Онлайн-реєстрацію планується запустити у другій половині 2025 року (швидше за все влітку), але точну дату має встановити уряд.

Власник спеціального ВНЖ надалі зможе подати заяву на постійне проживання (trvalý pobyt). Підставою буде п'ятирічне перебування на території Чехії. Причому час, прожитий у країні зі статусом тимчасового захисту, зараховуватиметься як половина реального терміну. Тобто два роки у статусі тимчасового захисту зараховуватимуться як один рік, а два роки з ВНЖ – як повноцінні два роки.

Інакше кажучи, якщо людина прожила з візою тимчасового захисту 2 роки, а потім перейшла на спеціальний ВНЖ, то їй потрібно прожити з новим документом ще 4 роки, і тоді вона зможе подати заяву на ПМЖ. При цьому розглядатиметься вона вже за стандартними правилами, а не за спрощеною процедурою.

Перейти з візи толерантності (vízum strpení) на спеціальний ВНЖ буде не можна – лише з візи тимчасового захисту. Крім того, у майбутньому час, проведений у Чехії на підставі візи толерантності, не зараховуватиметься у п'ятирічний термін для отримання ПМЖ.

Зазначимо, що, за даними МВС, сьогодні в республіці проживають майже 355 тис. українців з візою тимчасового захисту. За прогнозом відомства, до кінця поточного року їх кількість зросте до 400 тис.