У Чехії можна залишитися, навіть не маючи права на тимчасовий захист

Що робити, якщо немає права на тимчасовий захист у Чехії, але і не можна повернутися в Україну чи переїхати іншу країну?

У Чехії можна залишитися, навіть не маючи права на тимчасовий захист

Якщо у громадяна України немає права на тимчасовий захист у Чехії, у нького все одно є можливість легально залишитися у ції країні, пише proukrainu.blesk.cz.

Міністерство внутрішніх справ Чехії повідомляє, що альтернатива – це віза толерантності, яку видають на понад 90 днів. Податися на таку візу можна особисто у відділенні OAMP MV (Департамент надання притулку і міграційної політики МВС Чехії).

Що потрібно?

Для початку необхідно записатися на візит у відділення, що прив’язане до вашої адреси проживання. З собою на відділення OAMP потрібно принести:

  • заповнену анкету;
  • марку на суму 300 Kč за прийняття заявки (придбати можна тільки у відділеннях Чеської пошти);
  • одну фотографію паспортного розміру (45 х 35 мм);
  • закордонний паспорт;
  • однак якщо він є у вас, пред’явити документи, що підтверджують наявність перешкоди, яка заважає вам покинути територію Чеської Республіки. Цей документ може бути замінений вашим афідевітом, лише якщо факти загальновідомі.
  • і надати документи, які підтверджують наявність перешкоди, яка не дозволяє вам виїхати з території Чеської Республіки. Цей документ можна замінити заявою під присягою. Тобто у випадку біженців, можна написати, що причиною, чому ви не можете повернутися додому – є російське вторгнення в Україну.

Законний термін для оформлення рішення заяви становить 30 днів. Повідомлення про результат рішення ви отримаєте поштою. Якщо ви не виконаєте одну з наведених вище вимог або не сплатите адміністративний збір, то такий запит буде вважатися неприйнятим і буде повернений вам.

Чим відрізняється тимчасовий захист від візи толерантності?

  • віза толерантності дійсна тільки на території Чехії, тому після виїзду вона автоматично анулюється;
  • власники цієї візи не є учасниками державного медичного страхування, включно з неповнолітніми особами. Потрібно придбати комерційне медичне страхування;
  • іноземців із візою толерантності не мають права подати заявку на гуманітарну допомогу і не отримують жодної додаткової допомоги;
  • також ця віза не дає права на вільний доступ до ринку праці, тому для отримання дозволу на працевлаштування необхідно звертатися до одного з відділень Державної служби зайнятості.

Чи можлива депортації?

Наразі запущено сайт для продовження візи тимчасового захисту, проте люди, які, наприклад, отримали канадську візу, не мають права на продовження й очікують на детальну інформацію. Одним із варіантів залишитися в Чехії є отримання візи толерантності. Теоретично, на людей із канадською візою можуть відкрити впровадження на депортацію. Але депортувати не можуть через російське вторгнення в Україну, тому нададуть візу толерантності. Біженці перебуватимуть у статусі “на депортацію”, але можуть залишатися в Чехії.