У Чехії планують збільшити виплати українським біженцям

Підвищення може статися вже у серпні.

У Чехії планують збільшити виплати українським біженцям

Гуманітарна допомога для біженців з України буде збільшена у Чехїі вже з серпня. Це пов'язано з тим, що у вересні закінчується термін права багатьох біженців на безкоштовне тимчасове проживання, наприклад, у навчальних закладах, гуртожитках тощо. Нинішніх виплат на житло для себе та близьких не вистачить.

«Тому необхідно мотивувати іноземців із тимчасовим захистом шукати житло на ринку», — йдеться у проекті постанови уряду, який зараз вивчає Міністерство праці та соціальних справ.

Відомство хоче ввести підвищення у вигляді витрат на житло, на підставі яких розраховується допомога. В даний час ці витрати становлять 6 000 крон на місяць для дітей віком до 18 років і біженців, що знаходяться тут менше 150 днів, у квартирах, зареєстрованих міністерством як житло для біженців, та 4 800 крон для незареєстрованого житла. Для решти біженців – це 3 000 крон у квартирах та 2 400 крон у незареєстрованому житлі. Оцінюються до п'яти осіб, які мешкають разом.

Міністерство пропонує два варіанти. Згідно з першим варіантом, нараховується допомога максимум на трьох осіб, а витрати, що враховуються, становлять 8 000 і 5 000 крон у квартирах, зареєстрованих як житло для біженців, і 6 400 і 4 000 крон у квартирах без реєстрації.

У другому варіанті, якщо п'ять осіб проживають разом, то сума становитиме 6 000 та 4 000 крон, незалежно від того, зареєстроване чи не зареєстроване житло.

У першому варіанті це коштуватиме державному бюджету додаткові 1,6 мільярда крон на рік, а в другому — 1,4 мільярда крон. Скасування безкоштовного тимчасового житла, навпаки, скоротить витрати на 1,92 мільярда чеських крон на рік.