У Чехії хочуть змінити правила оренди житла

Новою реальністю стануть договори оренди на строк не менше трьох років та додаткова можливість підвищення орендної плати.

У Чехії хочуть змінити правила оренди житла

Місцевий уряд хоче, щоб чехи не боялися винаймати житло чи пропонувати його в оренду. Для цього воно підготувало проект змін. Новою реальністю стануть, наприклад, договори оренди терміном не менше трьох років і додаткова можливість підвищення орендної плати, пише zoznamzpravy.cz.

Чехи не схильні до оренди: лише близько чверті живуть в орендованому житлі. У деяких регіонах ця частка навіть нижча. На думку експертів, причина небажання чехів винаймати житло очевидна. Ні орендар, ні орендодавець не мають жодних гарантій.

В даний час Міністерство регіонального розвитку спільно з Міністерством юстиції представило три способи, за допомогою яких воно хоче зробити житло більш доступним.

Контракт мінімум на три роки

Основною довгостроковою проблемою, на думку міністра регіонального розвитку Івана Бартоша, є так званий ланцюжок короткострокових договорів оренди.

Про це свідчать і результати дослідження, згідно з якими кожен п'ятий опитаний орендар має договір на строк менше одного року (20%), а кожен четвертий – на 1–2 роки. Таким чином, на практиці від 800 000 до 1 млн. осіб не мають гарантій проживання навіть протягом двох років.

Змінити ситуацію повинні поправки, що готуються, до Цивільного кодексу, які обмежать повторне оформлення договорів оренди на строк, наприклад, лише один рік. На їхню пропозицію, договір терміном менше трьох років може бути переоформлений між орендарем і орендодавцем не більше двох разів поспіль.

«Наступний третій і кожен наступний договір оренди вже повинен укладатись на термін не менше трьох років або на невизначений термін», — представили чиновники свій план.

Якщо орендодавець укладе з орендарем більш короткий договір, ніж передбачено новим обмеженням, тобто менш як на три роки, договір все одно вважатиметься трирічним.

Будуть розглянуті й інші альтернативи, наприклад, можливість для орендодавця розірвати договір оренди на невизначений термін без пояснення причин з повідомленням за 18 місяців.

Підвищення орендної плати

Поліпшити ситуацію загалом може допомогти новий метод підвищення орендної плати. На думку міністерства, це має мотивувати власників квартир та будинків знижувати енергоспоживання. Якщо вони інвестують, наприклад, у теплоізоляцію чи енергоефективне опалення, то зможуть відшкодувати хоча б частину витрат за рахунок підвищення орендної плати.

На додаток до існуючої можливості домовитися з орендарем про підвищення орендної плати у розмірі до 10% від розумних витрат Цивільний кодекс дозволить орендодавцеві добиватися підвищення орендної плати у судовому порядку, а також в односторонньому порядку підвищувати орендну плату на 3,5% від розумних витрат на рік .

І навпаки, з погляду орендаря, Цивільний кодекс тепер дозволить йому захищатися від необґрунтовано високого одностороннього підвищення орендної плати в суді з перевагою перенесеного тягаря доведення. Тобто не орендар повинен буде доводити, що орендна плата не може бути такою, а орендодавець обґрунтовуватиме підвищення.

Крім того, він матиме право розірвати договір оренди у разі одностороннього підвищення орендної плати за умови, що протягом терміну повідомлення орендна плата не підвищуватиметься.

Також чиновники хочуть прискорити процес виселення із квартири чи будинку. Сьогодні цей процес може тривати понад рік.

Порядок виселення

Мін'юст готує так званий ордер на вивільнення квартири чи будинку. Суд винеситиме рішення про те, що орендар повинен звільнити квартиру чи будинок та сплатити судові витрати протягом 15 днів з моменту отримання постанови або подати заперечення у той же термін.

Майбутні зміни, представлені державними міністерствами, поки що мають лише форму проектів, які обговорюватимуться з представниками асоціацій, об'єднань та інших спільнот орендарів та орендодавців на ринку. Поки неясно, чи набудуть чинності і коли.