У Нідерландах затримують українських біженців, які прибувають до країни літаком

Доводиться кілька днів провести у в'язниці.

У Нідерландах затримують українських біженців, які прибувають до країни літаком

Вже кілька місяців українських біженців, які прибувають до Нідерландів літаком, затримують на кілька днів після прибуття через нову процедуру, що застосовується Службою імміграції та натуралізації (IND). Українців, які прибули поїздом чи автомобілем, під варту не беруть, повідомляє NRC.

Відколи Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, українцям дозволили вільно подорожувати Європою і дали право на притулок, допомогу та роботу. Ці умови викладені у Директиві про тимчасовий захист, дія якої нещодавно була продовжена до 4 березня 2026 року.

Донедавна українці, які приїхали до Нідерландів, могли одразу розраховувати на ліжко у притулку. Тепер тих, хто прибуває літаком, спочатку поміщають під варту на кордоні на кілька днів, доки IND з'ясовує, чи мають вони право на прийом у Нідерландах.

"Ситуація змінилася", - повідомив NRC представник IND. «Якщо на початку війни більшість українців прибували безпосередньо з країни свого походження, то зараз ми бачимо більше ситуацій, коли люди подорожують із однієї країни до іншої». В IND заявляють, що не відстежують, скільком українським біженцям відмовили у в'їзді після затримання на кордоні.

Організація біженців Vluchtelingenwerk, яка має офіс у Схіпхолі, повідомила, що нібито був «один випадок» з українцем. Решта затриманих українців змогли в'їхати до Нідерландів після кількох днів перебування у в'язниці. Це показує, що процедура "некорисна", сказав Мартін ван дер Лінден з Vluchtelingenwerk. "А для українців це дуже інтенсивний досвід". Він назвав незрозумілим, чому IND вирішила запровадити таку політику.