У Польщі вже не можуть порахувати українських біженців

Сказати скільки біженців з України перебуває в конкретній гміні, уже неможливо.

У Польщі вже не можуть порахувати українських біженців

Місцева влада у Польщі більше не контролює, скільки біженців з України перебуває на тій чи іншій території. Дані, які ще збираються, базуються лише на оцінках. Відтак, сказати скільки біженців з України перебуває в конкретній гміні, уже неможливо, пише ukrayina.pl.

Донедавна гміни Картузького повіту мали відносно точні відомості про кількість людей, які прибули до Кашубів, тікаючи від війни. Щоденні звіти на цю тему збирав Повітовий центр управління кризами. Дані з муніципалітетів все ще надходять. Але вони вже не точні.

"Насправді невідомо, скільки біженців з України наразі перебуває в нашій гміні. Ми втратили контроль над цим, коли "зникли" 40 злотих на особу", - сказав на останній сесії Ради гміни Сераковіце Збігнєв Фуларчик, заступник мера.

Це грошова допомога на забезпечення проживання та харчування громадян України, які прибувають до Польщі у зв’язку з війною, що триває в Україні.

"Можу лише сказати, що у грудні у нас була 21 заява на цю пільгу, а в січні – лише 11. Згідно з положеннями, заяви стосуються тих осіб, які перебувають у Польщі до 120 днів. Біженці, які залишаються в нашій країні довше, "випадають" із цієї системи. Таким чином ми фактично втратили інформацію про те, скільки людей з України насправді перебуває у нас. І ніхто не контролює це", – сказав Фуларчик.

За даними Повітового центру управління кризовими ситуаціями, на даний момент у Картузькому повіті перебуває близько 3660 громадян України (дані на 9 лютого). За словами Олександри Козьол, директора Департаменту охорони здоров’я, безпеки та співпраці з неурядовими організаціями, реальна кількість біженців може бути більшою.