У Швейцарії завдяки українцям рекордно зросло населення

Число негромадян у Швейцарії зросло на 5,3%, а кількість громадян збільшилася лише на 0,4%.

У Швейцарії завдяки українцям рекордно зросло населення

Населення Швейцарії показало рекордне зростання за понад півстоліття. Згідно з даними Федерального статистичного управління, опублікованими в середу, кількість жителів Швейцарії наближається до 9 мільйонів. У 2023 році воно збільшилося на 146 900, або 1,7%, що є найбільшим збільшенням з початку 1960-х років, переважно завдяки рекласифікації біженців з України після року перебування в країні.

Ці цифри, ймовірно, посилять давню напруженість у країні щодо імміграції та навантаження на державні фінанси та послуги, пише Блумберг. Імміграція зіграла свою роль на виборах минулого року, коли консервативна Швейцарська народна партія зміцнила свої позиції найбільшої партії.

Цього року партія зібрала достатньо підписів, щоб провести плебісцит щодо пропозиції обмежити чисельність населення Швейцарії цифрою у 10 мільйонів осіб. Очікується, що цей поріг буде подолано приблизно 2035 року.

Така позиція викликала невдоволення швейцарських підприємств, які стверджують, що старіння населення та бурхливе зростання економіки після Covid призвели до різкої нестачі робочих місць: до кінця 2023 року було близько 111 тисяч вакансій. Нестача особливо помітна в секторі виробництва та догляду.

Українські біженці стали основною причиною різкого зростання населення у 2023 році, частково через зміну категоризації. Українців було включено до статистики постійного населення лише через рік після прибуття.

За даними статистичного управління, німці були другою за величиною групою новоприбулих, на яку припадало 10% іммігрантів, далі розташувалися французи та італійці - близько 7,5%.

Загалом кількість негромадян у Швейцарії зросла на 5,3%, а кількість громадян збільшилася лише на 0,4%.