У українців в Польщі все більше проблем зі статусом PESEL UKR

У українців у Польщі виникають проблеми з отриманням тимчасового захисту.

У українців в Польщі все більше проблем зі статусом PESEL UKR

Українські біженці все частіше стикаються у Польщі з проблемами з набуттям тимчасового статусу PESEL UKR. Уповноважений з прав людини Польщі вкотре звернувся до Міністерства внутрішніх справ через проблеми вимушених мігрантів. Він зазначив, що українці втрачають свої пільги та виплати.

Проблеми українців здебільшого обумовлені відсутністю даних у польських прикордонних реєстрах та неможливістю отримати чи відновити тимчасовий захист.

Відмова у отриманні статусу PESEL UKR

Польський омбудсмен одержує численні скарги українців. Зокрема, від тих, хто:

  • отримують відмови у присвоєнні статусу PESEL UKR (тимчасового захисту) у Польщі,
  • після наявності у минулому аналогічного статусу в іншій країні Європейського Союзу,
  • навіть після відмови від тимчасового захисту поза Республікою Польща.

Причиною відмови у наданні PESEL UKR вказують наявність цих осіб у європейському реєстрі осіб, які отримали тимчасовий захист від іншої держави ЄС. Проте, проблеми виникають навіть тоді, коли українці відмовилися від захисту в іншій країні. За словами омбудсмена, подібні дії польських чиновників суперечать рекомендаціям Європейської комісії.

“Якщо особа, яка отримала тимчасовий захист в одній із країн ЄС, переїжджає в іншу державу ЄС, ця країна має надані їй права, передбачені Директивою про тимчасовий захист. Після чого зареєструвати особу у відповідних реєстрах та надати посвідку на проживання”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, велика кількість вимушених мігрантів отримують нові документи, зокрема внутрішні та закордонні паспорти, які українці оформлюють саме на території України. Виїзд особи зі статусом PESEL UKR до України у реєстрі Прикордонної варти Польщі фіксується на підставі "старого" паспорта. А вже при поверненні до Польщі використовують новий документ. Через такі неузгодження українці втрачають тимчасовий захист та супутні виплати, оскільки за даними прикордонних реєстрів вони нібито й надалі перебувають (понад 30 діб) за межами країни.

Біженці також отримують вказівки з вимогою оновити дані про новий документ у місцевих адміністраціях у Польщі. Проте трапляються випадки, коли оновлені (актуальні) дані про повторний в'їзд до Польщі й надалі не відображаються у відповідному реєстрі. Це відбувається, оскільки такі дані про перетин кордону на підставі різних проїзних документів не об'єднані та не взаємопов'язані.

Проблеми біженців із використанням польських цифрових документів

Українці мають використати електронний документ Diia.pl. Він підтверджує особу та легальне перебування вимушених мігрантів з України в Польщі, а також дозволяє українцям з PESEL UKR подорожувати в межах ЄС.

Втім, після отримання посвідки на проживання українець, який раніше легально перебував на території Польщі на підставі спецзакону, фактично втрачає можливість користуватися електронним документом Diia.pl, навіть якщо статус UKR продовжує мати його дитини. У такому разі діти не мають документів, що підтверджують їхнє право на легальне перебування в Польщі та тимчасовий захист. Це може стати неабиякою проблемою при повторному в'їзді до Польщі.