Українці зможуть отримати ВНЖ у Чехії

Для цього потрібно відповідати деяким умовам.

Українці зможуть отримати ВНЖ у Чехії

Тимчасовий захист українських біженців у Чехії буде автоматично продовжено на рік. Крім того, десятки тисяч біженців, які вже тривалий час перебувають у Чехії, зможуть подати заяву на довгострокове перебування у країні. Із цим погодився уряд, який підтримав чергову поправку до так званого lex Ukrajina.

"Довгострокове перебування не замінює тимчасовий захист, але пропонує альтернативу для тих, хто хоче жити в Чехії довший час і відповідає умовам, які зазвичай повинні бути виконані іноземцем для отримання стандартної посвідки на проживання", - заявив після засідання віце-прем'єр Властиміл Валек.

Претенденти повинні мати житло, дійсний в'їзний документ, а також бути економічно самодостатніми та не отримувати жодної державної допомоги. Вони мають прожити у Чехії не менше двох років, а їхні діти мають відвідувати школу.

"Біженці зможуть заздалегідь перевірити, чи вони відповідають цим умовам", - додав Валек. Згідно з пояснювальною запискою до закону, до кінця року кількість власників тимчасового захисту, які проживають у Чехії понад два роки, становитиме близько 248 000 осіб.

Якщо хтось не відповідає умовам, він може продовжувати мати статус тимчасового захисту. Тепер він автоматично продовжуватиметься на один рік. Політикам не доведеться щороку змінювати закон. Сам процес для заявників залишиться тим самим.

Продовження буде пов'язане із рішенням Ради ЄС, щоб зробити умови однаковими для різних країн. Цього тижня Європейська комісія запропонувала продовжити термін дії тимчасового захисту до 4 квітня 2026 року. Найближчими днями ця пропозиція має бути схвалена країнами — членами ЄС.

Міністерство внутрішніх справ Чехії очікує на прибуття нових біженців. Щотижня до Чехії прибуває близько 1500 біженців з України.

«Якщо припустити, що нинішня динаміка їхнього прибуття збережеться, очікується, що у 2024 році загальний щорічний приріст становитиме близько 70 000 новоприбулих. Таким чином, до кінця 2024 року кількість власників тимчасового захисту сягне приблизно 400 000 осіб», - йдеться в пояснювальній записці.