Від Литви до Північної Македонії: хоробрі маленькі тили Києва

"Деякі країни виявили більше мужності, ніж половина країн G20".  З цієї фрази починається аналітична стаття, опублікована в сьогоднішній Corriere della sera.

Від Литви до Північної Македонії: хоробрі маленькі тили Києва

"Деякі країни виявили більше мужності, ніж половина країн G20". З цієї фрази починається аналітична стаття, опублікована в сьогоднішній Corriere della sera. Слова належать Михайлу Подоляку і стосуються допомоги Північної Македонії. Політичний каламбур, який відкриває сьогоднішній військовий зошит.

Бетонна опора

Так, Скоп'є відправив кілька наземних штурмовиків Т-72. А це однозначно – рішучість допомогти другу у скрутний час. Македонська допомога нагадує інших «маленьких героїв», які не відступили у підтримці опору. Нижче наведено неповний перелік того, що вони дали. Чехія: танки, бронетехніка, артилерія, 2 вертольоти Мі-24, боєприпаси. Словаччина: Міг-29, самохідні гармати, бронетехніка, ракети C300. Естонія: 155 мм боєприпаси та різне обладнання. Литва: бронетехніка M113, вибухові речовини, патрони, протитанкові та зенітні системи. Чорногорія: обіцяла допомогу, говорили про міномети та деякі артилерійські батареї. Албанія також зробила свій внесок. Болгарія/Грузія: літаки Су, боєприпаси. Люксембург: протитанкові та транспортні засоби. Фінляндія: легке озброєння, патрони, протитанкові системи. Норвегія: близько двадцяти самохідних знарядь M109, зенітних та протикорабельних ракет. У списку набагато більше - від спальних мішків до радіо, від пайків до позашляховиків - але не все прозоро: з дипломатичних причин є ті, хто воліє зберігати конфіденційність.

Логістика

Українці часто отримують від невеликих держав транспортні засоби, придатні лише як запасні частини, втім, у Москві ситуація не краща. Насправді вона спирається на склади холодної війни, а також ризикує старими танками Т-62. Деякі зі згаданих країн виступають як банк, полегшують транзит (наприклад, Словацька залізниця), проводять збір коштів у приватних групах, які купують те, що може знадобитися для боротьби із загарбником: у Литві, наприклад, сотні громадян пожертвували 5,9 мільйона євро за три з половиною дні на покупку турецького безпілотника Bayraktar. Крім безпілотних літальних апаратів є біноклі, радіообладнання, куленепробивні жилети, десятки джипів та пікапів, переобладнаних на військове використання та відправлених на фронт.

Зараз триває війна і очевидно це насамперед політична прихильність, бажання невеликих країн протистояти вторгненню, розв'язаному Володимиром Путіним.

З іншого боку барикади

На російському телебаченні звучать незвичайні ідеї. Один коментатор стверджував, що Північна Корея може запропонувати майже сто тисяч добровольців, які готові боротися разом із Москвою. Роздута пропаганда вчепилася і в ідею, поширену кілька тижнів тому, про готовність режиму Кіма зробити свій внесок у відновлення Донбасу власними громадянами. І це не дивно, адже Пхеньян багато років відправляв взводи робітників за кордон, отримуючи цінну валюту, за що отримав чергові санкції Організації Об'єднаних Націй. Втім, поки що безуспішні.