Як поляки ставляться до українців? Дані опитування

Війна в Україні зміцнила стосунки між поляками та українцями. Ставлення поляків до українців було позитивним до війни, але після її початку рівень сприйняття їхньої близькості зріс. 

Як поляки ставляться до українців? Дані опитування

Поляки вважають українців схожими на себе, свідчить дослідження, опубліковане в квартальнику "Наука" Польської академії наук, інформує polskieradio.pl.

Проведене опитування показує, що більшість поляків прийняли б людину з України як колегу по роботі (таку думку підтримало 92% респондентів), як сусіда (92% опитаних). Трохи менше (87%) сприйняли б людину з України як члена сім’ї. Середній рівень сприйняття українців не змінився – він все ще залишався на такому ж високому рівні.

Автори дослідження також запитали, чи сприймають поляки українців подібними до себе. Переважна більшість назвали українців схожими (54%) і дуже схожими (23%) на поляків, 4% вважали українців ідентичними полякам. Лише 17% вважають українців іншими.

Аналіз показав, що бідніші люди мали більш скептичне ставлення до біженців з України. Дещо меншою мірою сприймали українців у своєму середовищі люди більш правих поглядів.

Дослідники також запитали про ставлення до допомоги українцям, підтримку впровадження інтеграційної політики, сприйнятливість до теорій змови та дезінформації щодо українців.

Автори дослідження зазначили, що, окрім частих контактів з українцями, на позитивне ставлення до біженців із-за східного кордону також вплинула повага до нації, яка захищає свою свободу, що безпосередньо вилилось у більшу сприйнятливість біженців.

Дослідження показало, що у перші місяці повномасштабної війни найчастіше видами наданої допомоги були матеріальна допомога (58% респондентів надавали таку допомогу принаймні один раз), фінансова допомога (54% респондентів) та державна допомога, що виражалася в висловлення підтримки онлайн (46% респондентів). Понад 15% респондентів залучалися до волонтерської роботи для українців і майже 6% надали біженцям притулок у своїй квартирі.

Люди, які знали особисто до початку війни в Україні когось з українців, частіше допомагали біженцям, ніж люди, які нікого такого не знали. Частіше долучались до допомоги жінки, ніж чоловіки, люди з вищим рівнем освіти, кращим матеріальним станом.

Аналіз показав картину дуже добрих і стабільних стосунків між поляками та українцями в перші місяці війни в Україні. Незважаючи на те, що поляки опинилися в несподіваній, довгостроковій і складній ситуації прийняття значної кількості біженців з України, їхнє ставлення до них залишалося однозначно позитивним.