Auf Wiedersehen, Deutschland! Що потрібно зробити біженцям, які повертаються з Німеччини додому

Що потрібно зробити біженцям, які полишають Німеччину назавжди, щоб у майбутньому не виникало проблем із в'їздом до країни.

 

Auf Wiedersehen, Deutschland! Що потрібно зробити біженцям, які повертаються з Німеччини додому

Попри те, що війна в Україні ще триває, багато українців, що виїхали за кордон, приймають рішення про повернення додому. UAMEDIA розбиралася, що потрібно зробити біженцям, які полишають Німеччину назавжди, щоб у майбутньому не виникало проблем із в'їздом до країни.

Зняття з реєстрації

Загальний алгоритм дій при виїзді з країни чіткий і зрозумілий: треба закрити все, що було відкрито на ваше ім'я і попередити усі служби, де були зареєстровані. Правильно виконавши всі процедури, ви зможете пізніше без проблем повернутися до країни як турист.

Перш за все, необхідно знятися з обліку у відомстві з питань реєстрації за місцем проживання. Для уникнення бюрократичних непорозумінь зробити це краще особисто, але якщо немає такої можливості, можна надіслати листа на поштову чи електронну адресу відомства. Знайти адресу реєстраційного відділу за місцем проживання можна тут

Щоб уникнути проблем, важливо пам'ятати і про терміни зняття з реєстрації: за тиждень до запланованого виїзду з країни або максимум протягом двох тижнів після від'їзду.

Розірвання договору оренди

Для біженців, які проживали у соціальному житлі, при виїзді достатньо попередити соціальну службу чи Джобцентр, які за них сплачували оренду житла.

Тим, хто орендував житло самостійно, доведеться вирішувати всі питання з власниками, і тут можуть виникати деякі труднощі. У Німеччині прийнято прописувати у контрактах термін дії договору і обов'язок попереджати про його дострокове розірвання у період до трьох місяців. Якщо ви не дотримуєтесь умов договору, то повинні будете сплатити власнику значну суму, яка також індивідуально прописується в договорах оренди.

Якщо у вас довгостроковий контракт і домовитись із власниками не вдається, можна знайти людей, які переймуть на себе ваш договір оренди. Це досить розповсюджена практика серед українських біженців, і в тематичних групах можна зустріти повідомлення від людей, які хочуть передати своє житло новоприбулим.

Тим, хто самостійно сплачував комунальні послуги, необхідно також розірвати договори про постачання електроенергії та надання інтернет-послуг.

Sozialamt та Jobcenter

Біженці, які стояли на обліку і отримували соціальні виплати, повинні повідомити про свій виїзд міграційну та соціальну службу або центр зайнятості.

Особи, які перебувають на обліку в службі соціального забезпечення, повинні попередити свій Sozialamt. На sozialaemter.com можна знайти список усіх відділень соціального захисту у відповідних федеральних землях.

Ті українці, які перейшли на облік до Jobcenter, повідомляють центр зайнятості про своє повернення в Україну. Центр зайнятості, який за вас відповідає, можна знайти на сайті jobcenter-ge.de або інтернет-сторінці агенції з працевлаштування Agentur für Arbeit.

При цьому від Sozialamt та Jobcenter важливо дочекатися зворотного листа про скасування виплат. Слід враховувати, що виплати за наступний місяць приходять наприкінці попереднього. Тож, якщо ви бажаєте залишити Німеччину без довготривалої тяганини з поверненням коштів, краще завчасно попередити компетентні органи і не брати аванс.

Страхування і мобільний зв'язок

При виїзді з Німеччині також необхідно попередити компанії, у яких було оформлено страхування - медичне, на тварин чи авто. Тут буде достатньо електронного листа.

Також треба розірвати договір з компанією мобільного зв’язку, якщо у вас контракт.

Рахунок у банку

Важливо не забути розірвати договір із банком, де у вас оформлений рахунок, інакше за його обслуговування будуть продовжувати зніматися кошти.

Якщо при виїзді з країни все оформити правильно, у майбутньому не виникне ніяких проблем із відвідуванням Німеччини.

На жаль, деякі з українців, які знялися з реєстрації і повернулися додому, через погіршення ситуації зараз знову шукають можливість знайти прихисток у Німеччині. Треба відзначити, що у такому разі всі процедури з оформленням потрібно буде починати спочатку.