Два інвестори з Німеччини заробили мільйони євро на біженцях

Схема почала працювати ще 2015 року.

Два інвестори з Німеччини заробили мільйони євро на біженцях

Бізнес-модель кризових часів вигадали в німецькій землі Бранденбург. Два інвестори скупили дешеві готелі, потім переобладнали їх у гуртожитки для біженців та здали за величезну суму в оренду місцевій владі.

У розслідуванні Foсus стверджується, що схема почала працювати ще 2015 року. Місцеві чиновники явно були у ній зацікавлені. Інакше як пояснити угоди з переплатою в три рази та доплати за простій житла, коли потік біженців знизився?

Загалом від чиновників до інвесторів перетекло п'ять мільйонів євро. Незважаючи на величезні витрати, округ продовжує з ними співпрацю.

Зараз у курортному селищі Флеккен-Цехлін переобладнають старий готель, який стояв порожній роками (на фото). Район хоче створити там житло для біженців на 150 місць. Якщо плани буде реалізовано, бюджет заплатить ще п'ять мільйонів євро.

Двоє інвесторів, імена яких видання не розголошує, чотири рази купували нерухомість, до якої після цього заселяли біженців. З 2015 року вони отримали близько трьох мільйонів євро у вигляді орендної плати. Крім того, округ виплатив компенсацію у розмірі 1,6 млн євро, коли потік біженців вичерпався. Чи були ці платежі були обов'язковими, неясно. Район орендував майно не безпосередньо у власника, а лише через підприємців. Вони орендували його і здали втричі дорожче. Додаткові витрати становили понад 500 000 євро.

Вся документація цієї "благодійності" досі перебуває під грифом "таємно" – її не показують навіть місцевим депутатам, а зустрічі влади та інвесторів проходили за закритими дверима. Тепер питанням цікавиться поліція, пише видання.