Експерт вважає, що деякі європейські країни не захочуть «повертати» українців після війни

Євген Глібовицький назвав три чинники, які впливатимуть на повернення українських біженців з-за кордону.

Експерт вважає, що деякі європейські країни не захочуть «повертати» українців після війни

Євген Глібовицький, експерт із довгострокових стратегій та учасник Несторівської групи інтелектуалів в інтерв'ю НВ назвав три чинники, які впливатимуть на повернення українських біженців з-за кордону.

«Основний чинник – це закінчення війни. Якщо війна закінчиться таким чином, що стане ясно, що мир стабільний, то дуже багато хто буде готовий повертатися назад, навіть якщо їхні побутові умови не будуть тут комфортними. Якщо мир, на їхню думку, буде нестабільним і зберігатиметься значна стратегічна невизначеність, то вони навіть за більшого комфорту вдома залишатимуться в некомфортних умовах у ЄС», — сказав він.

За словами Глібовицького, це частина мислення, успадкованого з радянських травм та з історичної пам'яті.

Другим чинником експерт назвав тривалість війни — «скільки зим перезимують українці, перш ніж вони зможуть повернутися».

"Чим більше сезонів вони проведуть за кордоном, тим менше буде бажання повертатися", - вважає він.

Крім того, Глєбовицький припустив, що багато європейських країн створять приховані інструменти для утримання українців — переважно жінок з дітьми, щоб вирішити свої демографічні проблеми.

«Це можуть бути податкові кредити, якісь можливості для навчання чи якісь інші можливості розвитку, які нині неможливі в Україні. І таким чином вони домагатимуться, щоб люди залишалися за межами України на більший термін», — пояснив експерт.

Глібовицький додав, що можуть бути й інші чинники, які вплинуть на рішення українських біженців щодо повернення додому.

У червні український соціолог, гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто спрогнозував другу хвилю міграції після закінчення війни.

За його словами, сім'ї, які «укоріняться» за кордоном, спробують забрати своїх чоловіків, яким зараз заборонено виїзд із України.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), станом на 20 липня статус тимчасового захисту в Європі набули 3 млн 709,33 тисяч українців.