«Грибний сезон» у Польщі: що варто знати

Українці на власних авто мають з обережністю ставитися до природи.

«Грибний сезон» у Польщі: що варто знати
Фото Анджей Повідзкі для Gazeta Wroclawska

У Польщі триває сезон грибів. На базарах чимало дарів лісу, є піддубники, лисички, маслюки, опеньки. Найбільше коричневих «польських» грибів. Зустрічаються і білі, тут їх називають «боровиками». Ціни різні, від 10 злотих до 30 злотих за кілограм. Можна вибрати маленькі чи великі, в залежності від уподобань і розмірів гаманця. За хорошої погоди збір грибів може тривати до листопада. Вчені нараховують у польських лісах до 5 тисяч видів грибів, з них велика кількість їстівні.

Загалом у Польщі 9 тисяч гектарів лісу, це близько 30% території країни. Але є «особливі» грибні місця. Приміром, Бори Тухольські (Bory Tucholskie), це Національний парк з хвойного лісу, що знаходиться у Поморському воєводстві. Ще сто років тому саме з цих місць поставляли гриби на кухні європейських королівських родин. Або Нотецька Пуща – найпопулярніше серед грибників місце у Польщі. Цей густий реліктовий ліс розташований між річками Варта та Нотець. Територія Пущі повністю покрита сосновими лісами, з незначними вкрапленнями дубових та березових гаїв. А гриби тут ростуть усюди, прямо під ногами і просто під колесами автомобілів. Місцину називають «зеленими легенями Польщі».

Дольношленські Бори це один із найбільших лісових масивів у Європі. Їх часто називають «грибною житницею»., адже змішані ліси є вотчиною найцінніших видів грибів: боровиків, глив і лисичок.

10 та 11 вересня 2022 року у Венглинеці пройшов європейський «Фестиваль грибів». Правила змагань були прості – перемагав той, хто приніс найбільше грибів. На старт вийшло 42 особи. За 6 годин разом вони зібрали 306 кг різних видів, серед яких білі гриби, підберезники, лисички, лаврові боровики і метелики. Переможець зібрав 11 кг грибів.

Утім, в деяких лісах на гриби краще лише дивитися. Наприклад, там, де нещодавно були посіяні рослини або мешкають види тварин, що зникають. Це одна з підстав отримати штраф від 20 до 500 злотих. Лісова охорона часто виписує максимальний штраф водіям, які вступають з нею в суперечки, і припустимо, не хоче з’їхати з дороги, проїзд якою заборонений. Проте, частіше штраф можна отримати через банальне незнання законів і правил. До речі, лише за минулий рік Лісова охорона Польщі виписала понад 10 тисяч штрафів, максимальний – у 1000 злотих за знищення рослинності автомобілем. У лісі також неприпустимо лякати тварин, смітити, ламати пташині гнізда.

Краще не йти за грибами і в ліси, що охороняються: заповідники, національні парки або військові території. До заборонених до збору відносяться й гриби, внесені до Червоної книги Польщі, приміром, степові гливи, деякі види боровиків і маслюків. Отже, перш ніж відправитися в ліс, краще почитати довідники і збірники законів, аби не вполювати штраф. А от якщо ви не впевнені в тому, чи їстівні гриби потрапили до вашої корзини, можна звернутися до грибознавців районних санітарно-епідеміологічних станцій. Тут вашу здобич роздивляться з усіх боків і дадуть оцінку, це буде безкоштовно. Тут ви знайдете адреси санітарно-епідеміологічних станцій у всіх воєводствах Польщі.

Можна також використовувати мобільні додатки, які допоможуть ідентифікувати знайдені гриби. І не забувайте, що у кожного продавця – навіть з ринку або з краю лісової дороги – має бути сертифікат на гриби, що продаються, нагадують органи державного санітарно-епідеміологічного нагляду.