Ким працюють і скільки заробляють українці у Німеччині

Німеччина підлаштовує свій ринок праці під українців. Все частіше нашим громадянам пропонують роботу без обов'язкового знання мови та досвіду.

Ким працюють і скільки заробляють українці у Німеччині

Великі компанії у Німеччині змінюють підхід до пошуку робітників, зазначають експерти. Раніше німецькі працедавці брали на роботу переважно іноземців, які добре володіють німецькою і є висококваліфікованими працівниками.

Тепер українцям все частіше стали пропонувати просту фізичну роботу, де знання німецької мови та досвід роботи не обов'язкові, помітили експерти платформи EWL, яка працевлаштовує іноземців у Польщі, Німеччині та інших європейських країнах.

"Тепер працедавці вважають, що достатньо, аби один працівник володів німецькою на комунікативному рівні й міг пояснити решті земляків, що і як потрібно робити. Також ця людина забезпечує ефективну комунікацію між польськими роботодавцями та працівниками", - каже Міхаліна Сєлевич, директорка з питань міжнародного розвитку міграційної платформи.

Вона додає: подібна практика давно виправдала себе у Польщі, адже зі значно меншим числом вільних вакансій країна змогла працевлаштувати у 2 рази більше біженців з України, ніж потужніша німецька економіка. За результатами дослідження EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, 55% біженців не знають німецької мови.

"Крім того, роботодавці також почали пропонувати житло для своїх працівників. Це теж суто польська практика. Це одразу знімає проблему з пошуком житла і робить працевлаштування в Німеччині привабливішим", - зазначає Міхаліна Сєлевич.

Скільки заробляють українці в Німеччині та які вакансії доступні

Зараз для громадян України з'явилося багато вакансій, які передбачають виконання простої фізичної роботи. Німецькі роботодавці зацікавлені у наших працівниках на довгий термін. Серед таких пропозицій:

  • гастрономія;
  • логістичні склади (комплектація товарів);
  • на підприємствах харчової, переробної промисловості, автомобільної галузі.

Українці, які знайшли роботу в Німеччині після початку війни, згідно опитування, в середньому заробляють 1467 євро (на руки) на місяць – це 54 тисячі гривень.

  • 1000 –1999 євро (38,4-76,6 тис. грн) - отримують 45% респондентів;
  • понад 2000 євро (76,7 тис. грн) - 26% опитаних.

Зі знанням німецької та англійської мови люди працевлаштовуються на висококваліфіковану роботу.

Інфографіка: Середня зарплата для українців у Німеччині за професіями (надана EWL)

Зазначається, що у німецькій сфері послуг і торгівлі знайшли роботу представники більшості професій, навіть керівники та менеджери, висококваліфіковані спеціалісти, вчителі та працівники освіти, офісні і фізичні працівники.

Більшість українців, які працювали у сфері послуг і торгівлі в Україні, залишилися у своїй галузі також на німецькому ринку праці.

За даними Федерального статистичного відомства станом на 1 вересня, в країні нараховувалось 881 тисяч вакансій. При цьому роботу в Німеччині знайшли вже 160 тисяч українців.